Societatile de asigurare europene vor fi obligate sa se incadreze in cerinte de capital mai stricte, stabilite in functie de gradul de risc asumat, odata cu aplicarea directivei Solvency II. Asiguratorii autohtoni recunosc ca impactul nu va fi extrem de puternic la noi si nu se asteapta sa aiba ca efect majorarea nivelului primelor.
Daca directiva Solvency II va fi pusa in aplicare in forma care se prefigureaza in prezent, societatile de asigurare cu un profil de risc ridicat vor trebui sa isi ia masuri suplimentare de siguranta, sub forma unor majorari de capital.
Perspectiva nu este extrem de placuta pentru asiguratori, deoarece atat sumele necesare aporturilor cat si schimbarile la nivel contabil si informatic vor duce la cresterea costurilor si in final la cresterea preturilor oferite clientilor.
“Criza nu a fost declansata de sectorul asigurarilor. Ba chiar a jucat un rol de stabilitate. Cu toate acestea, in ceea ce priveste reglementarile, suntem afectati in aceeasi masura ca restul institutiilor financiare”, a mentionat Michaela Koller, directorul general al Federatiei Europene a Asiguratorilor.
Costul asigurarilor de viata nu va fi influentat in Romania
Una din consecintele aplicarii noilor reglementari ar putea fi majorarea primelor de asigurare. “Cu cat normele prudentiale vor deveni mai stricte, clientul va beneficia de mai multa siguranta, dar produsele vor costa mai mult”, a precizat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Socitatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).
Pe de alta parte, societatile din Romania nu par a fi extrem de afectate de aceasta noua modificare. Conform datelor unui studiu preliminar, atat in Romania cat si in Ungaria, Polonia si Cehia, componenta de asigurari de viata ar fi ferita de socuri majore.
“La asigurarile de viata, Solvency II nu va avea impact in Romania si Europa Centrala si de Est. Este un exercitiu foarte bun si foarte necesar”, a explicat Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR si director general al ING Asigurari de Viata.
Mai mult, la finalul lui 2010, capitalul necesar pentru Solvency II la nivel de piata era mai mic decat cel impus prin reglementarea anterioara, Solvency I, confrom datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
“Nu putem sa oferim inca date exacte, anumite societati de asigurare ar trebui sa isi majoreze capitalul, altele au mai mult decat suficient”, a precizat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Situatia financiara a asiguratorilor va fi dezvaluita publicului
Directiva Solvency II prevede revizuirea modului de calcul al solvabilitatii in functie de riscul asumat de fiecare societate de asigurare in parte.
In plus, va impune companiilor de asigurari o transparenta mai mare, intrucat acestea vor trebui sa faca publice informatii esentiale privind solvabilitatea si situatia lor financiara.
Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale din statele membre UE pana la 31 decembrie 2012 iar cel mai probabil, va intra in vigoare doi ani mai tarziu.
Pentru a nu se crea concurenta neloiala in piata, Comisia Europeana are in vedere stabilirea unor reguli similare si pentru fondurile de pensii private care ofera garantii pe termen lung.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News