top banner

Astra, Carpatica, Euroins si Exim au picat testele de stres

16 Iulie 2015 | Autor: Conso

Patru din cele 13 societati de asigurari care au fost supuse testelor de stres derulate de catre ASF nu indeplinesc cerintele impuse de reglementari privind nivelul capitalurilor proprii. In plus, doar o companie ar indeplini cerinta de capital de solvabilitate in cazul unei catastrofe naturale cu cutremur si doar trei in cazul unor inundatii.
„Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane de euro). (...) Patru dintre cele 13 societati de asigurare participante (si anume Astra, Carpatica, Euroins si Exim) detin capitaluri proprii negative dupa ajustari”, reiese din raportul publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015.
ASF mentioneaza ca aceste planuri de actiune trebuie sa stabileasca masurile pe care societatile le vor lua pana la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerintele privind marja de solvabilitate.
In urma aplicarii scenariilor de riscuri, a rezultat ca o singura companie de asigurari din cele 13 supuse testelor ar indeplini cerinta de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% in cazul unei catastrofe naturale cu cutremur.
"La nivel individual, numai ING, o societate de asigurari de viata, a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce Allianz a inregistrat o valoare pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%", mai reiese din raportul ASF.
Scenariul de catastrofa naturala cu inundatii a relevat faptul ca trei asiguratori, respectiv Allianz, Generali si ING, au inregistrat o valoarea a ratei SCR de peste 100%, pe cand restul companiilor nu au respectat pragul SCR. Groupama si Omniasig au inregistrat valori pozitive ale ratei, dar sub 100%, in timp ce restul de opt asiguratori au consemnat valori negative ale ratei SCR.
Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING si Omniasig) au inregistrat valori ale ratei SCR peste 100%, insa celelalte noua societati nu indeplinesc cerintele de capital.
Asirom, Groupama, Uniqa si PAID au avut valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, pe cand ceilalti cinci asiguratori au fonduri proprii negative.
Autoritatea de Supraveghere Finaciara a demarat, in februarie, exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezinta peste 80% din piata de profil. "Scopul exercitiului a fost acela de a consolida atat protectia consumatorului, cat si increderea in sectorul de asigurari din Romania, prin intermediul unei evaluari independente, pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014", se noteaza in raportul Autoritatii

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul