Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a emis o atentionare privind drepturile consumatorilor la transferul clasei de bonus-malus in cazul asigurarilor de Raspundere Civila Auto (RCA) in cazul vanzarii sau radierii unei masini.
Daca asigurarea RCA este in vigoare la momentul vanzarii sau radierii vehiculului si nu au fost produse niciun fel de accidente pe perioada de valabilitate a politei, consumatorii pot recupera suma aferenta perioadei ramase pana la expirarea asigurarii respective.
Pentru a isi recupera banii aferenti politei pentru perioada neutilizata din RCA, consumatorii trebuie sa se adreseze intermediarului sau asiguratorului lor cu originalul politei de asigurare si a certificatului de radiere sau a actelor ce dovedesc vanzarea vehiculului.
In cazul in care in urma vanzarii sau radierii vehiculului se doreste cumpararea altuia noi, se poate solicita asiguratorului RCA trecerea bonusului de pe vechea masina pe cea noua. Acest lucru poate fi realizat in baza unei solicitari scrise la care sa fie atasate documente justificative privind instrainarea sau radierea vehiculului si achizitia vehiculului nou- dobandit.
Acelasi bonus-malus pentru toate masinile detinute
Pe de alta parte, cei care detin in proprietate mai multe vehicule pot beneficia de aceeasi clasa a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele, iar la reinnoirea contractului de asigurare se va avea in vedere cea mai favorabila clasa de bonus-malus corespunzatoare istoricului de daunalitate al proprietarului, se arata in atentionarea Autoritatii.
In acest sens, ASF avertizeaza consumatorii ca trebuie sa verifice clasa bonus-malus (B/M) de pe polita de asigurare, si acorde atentie regulilor stabilite pentru acest sistem.
In cazul in care acestia considera ca incadrarea in clasa de bonus malus este incorecta, autoritatea recomanda consumatorilor sa se adreseze acesteia, in scris, prin depunerea unei petitii utilizand portalul electronic pus la dispozitie de catre ASF.
Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre ASF si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule. Acest sistem urmareste ca posesorii de vehicule prudenti sa nu plateasca o prima de asigurare identica cu a celor care produc accidente.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News