Controalele efectuate la BCR Asigurari de Viata in 2009 de catre CSA au semnalat nerespectarea termenului legal pentru rascumpararea beneficiilor la asigurari de viata. Termenele de plata sunt restrictionate din 2004 pentru eliminarea evaziunii fiscale cu asigurari de viata.
DIICOT a semnalat existenta unui grup infractional, care utilizeaza asigurari de viata emise de BCR Asigurari de Viata pentru a evita plata impozitelor si contributiilor sociale la plata salariilor. Conform DIICOT, in randul suspectilor sunt persoane de conducere si angajati din cadrul societatii de asigurare, cat si reprezentanti ai unor societati comerciale.
Un comunicat emis de BCR Asigurari de Viata a precizat ca pana acum, societatii de asigurare nu i se aduc invinuiri.
Din 2004, CSA a luat masuri de combatere a evaziunii fiscale
Pentru a clarifica situatia, Autoritatea de Suparveghere Financiara a emis la randul sau un comunicat pentru a preciza ca din 2004, CSA (fosta autoritate de supraveghere a asigurarilor) a introdus reguli specifice pentru a preveni evaziunea fiscala cu asigurari de viata.
“Orice alta plata indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau reprezentand restituirea rezervei in conditiile legii, nu va putea fi efectuata mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare”, prevede OUG 61/2005.
Normele au fost incalcate
In august-octombrie 2009, CSA a efectuat un control inopinat la BCR Asigurari de Viata si a descoperit ca in 34 de contracte de asigurare s-au efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni. Aceasta perioada este investigata acum si de DIICOT, care suspecteaza existenta unui grup infractional, organizat in scopuri de evaziune fiscala.
La acea vreme, CSA a aplicat doar un avertisment scris pentru membrii Directoratului BCR Asigurari de Viata, motivand ca fapta este doar o contraventie.
Totodata, actuala autoritate de supraveghere contesta o parte din afirmatiile comunicatului DIICOT, precizand ca faptele de evaziune fiscala “fac obiectul atributiilor autoritatilor subordonate sau coordonate de Ministerul Finantelor Publice”.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News