Tasarea si surparea terenului ca urmare a lucrarilor efectuate de om nu sunt despagubite prin polita obligatorie de locuinta, explica PAID.
Motivul invocat de PAID il reprezinta faptul ca acestea sunt pagube provocate de om, iar polita obligatorie include numai riscurile de dezastre naturale.
Prin urmare, in cadrul categoriei de alunecari de teren ce nu pot fi acoperite de
asigurarea obligatorie se incadreaza: tasarea terenului sub sarcina constructiei, prabusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrarilor de prospectiuni, exploatari miniere.
De asemenea, inundatiile ca fenomen natural nu le includ pe cele produse ca urmare a revarsarii lacurilor de acumulare, intrucat sunt considerate ca fiind provocare de om. Prin urmare nici acestea nu sunt riscuri acoperite prin asigurarea obligatorie.
“PAID nu poate incalca prevederile legislatiei si sa acorde despagubiri pentru locuinte asigurate, dar avariate de alte riscuri decat cele inscrise in Legea nr.260/2008. Fenomene precum tasarea, surparea sau prabusirea unei locuinte nu reprezinta riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi sau nu cuprinse intr-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de polite”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Legea instituie obligativitatea asigurarii tututor locuintele din Romania, mai putin cele incadrate in clasa de risc seismic I. Prin urmare, PAID preia in asigurare locuintele din Romania pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, strict ca fenomene naturale.
“PAID nu foloseste harti de zonare a riscurilor si preia in asigurare orice locuinta, chiar daca aceasta este situata intr-o zona cu expunere majora la unul dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala. De asemenea, PAID plateste despagubiri in cazul in care locuintele asigurate sunt afectate de unul dintre cele trei riscuri de dezastre naturale (nu si de oricare alt risc)”, a subliniat Bulugea.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News