top banner

Ce asigurare de locuinta poate incheia proprietarul unui imobil inchiriat?

28 Iulie 2011 | Autor: Victor Sraer

In acest caz trebuie sa analizam riscurile proprietarului si riscurile chiriasului, daca vrem sa tratam intreaga expunere la risc a unei astfel de afaceri.
Proprietarul trebuie sa ia in calcul cel putin trei categorii mari de riscuri legate de proprietate:
-          Riscul de distrugere a proprietatii ca urmare a unor evenimete catastrofice (cutremur, alunecari de teren, inundatii) sau alte evenimente neprevazute (incendiu, explozie, trasnet, fenomene atmosferice, vandalism);
-          Riscul de pierdere a veniturilor ca urmare a producerii unui eveniment neprevazut;
-          Riscurile de raspundere civila a proprietarului fata de terti si fata de chiriasi.
Pentru acoperirea acestor riscuri aveti urmatoarele solutii :
1. O polita de asigurare de proprietate prin care sa asigurati imobilul si eventual bunurile dumneavoastra impotriva riscurilor catastrofice si a altor evenimente neprevazute incheiata pentru o suma asigurata
cat mai apropiata de valoarea reala a cladirii si bunurilor pentru a evita situatiile de subasigurare sau supraasigurare.
2. Pentru a va exonera de la plata eventualelor daune provocate tertilor sau chiriasilor ar fi util sa aveti inclusa in polita de asigurare a cladirii si o clauza de raspunderea civila fata de terti si o raspundere civila a proprietarului fata de chiriasi ale caror limite sa fie acoperitoare in situatia producerii unui risc asigurat care i-ar afecta si pe acestia. Unii asiguratori va dau aceasta acoperire intr-o polita separate, la altii o puteti gasi ca si clauza / acoperire suplimentara atasata politei de cladire.
3. Ar fi util sa stiti ca si riscul de pierdere a veniturilor din chirii este asigurabil- pentru a va proteja in situatia in care un anumit eveniment asigurat va impiedica sa mai inchiriati respectiva proprietate. In aceasta situatie ar trebui sa luati in calcul perioada maxima de readucere la starea initiala a cladirii pentru a alege o varianta adecvata de acoperire.
In ceea ce priveste chiriasul, acesta trebuie sa tina cont de interesele sale, si anume:
-      Riscul de distrugere a bunurilor;
-      Riscul de pierdere a venitului ca urmare a imposibilitatii desfasurarii activitatii in spatiul inchiriat;
-      Riscurile de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar si fata de terti.
Daca doreste sa se asigure impotriva acestor riscuri, chiriasul are urmatoarele optiuni:
1. Sa incheie o asigurare de proprietate pentru utilajele pe care le va depozita in spatiul inchiriat impotriva riscurilor de: cutremur, alunecari de teren, inundatii,incendiu, explozie, trasnet, fenomene atmosferice, fenomene electrice, vandalism etc.
2. Pentru a fi protejat impotriva eventualelor daune pe care activitatea desfasurata le-ar putea produce imobilului in care a inchirat  un spatiu e recomandat sa fie inclusa in cadrul asigurarii de bunuri sau sa incheie separat si o raspundere civila a chiriasului fata de proprietar a carei limita sa fie suficienta pentru acoperirea unui eventual prejudiciu produs si o raspundere civila fata de terti.
3. In situatia in care chiriasul este interesat poate sa se asigure si impotriva pierderilor survenite din intreruperea activitatii,aceasta fiind, de regula, o clauza ce poate fi atasata la contractul de asigurare a bunurilor.
Pentru orice tip de solutie de asigurare ati opta va sfatuim sa fiti atenti la riscurile acoperite si la stabilirea unor sume asigurate cat mai apropiate de situatia reala. De asemenea, sfatul unui broker bine pregatit va va fi de mare ajutor atat in alegerea acoperirilor cat si in obtinerea unor cotatii si conditii de asigurare favorabile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul