Tarifele de referinta pe piata RCA vor fi calculate semestrial, de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Norma care stabileste metodologia de calcul a acestora a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
"Tarifele de referinta sunt calculate pentru durate de valabilitate de un an, pentru limitele de despagubire prevazute de legislatia in vigoare, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor RCA", se precizeaza in Norma.
Preturile se calculeaza pe sapte categorii de vehicule, respectiv autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maximum 9 locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri; motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de marfuri; remorci si semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc.
Riscurile de care se tine cont in calcului tarifului de referinta sunt tipul asiguratului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica; caracteristicile tehnice ale vehiculului, respectiv capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri; alti factori considerati relevanti, astfel incat sa se respecte principiile de omogenitate, credibilitate si semnificatie statistica, se subliniaza in documentul citat.
Preturile se stabilesc in functie de datele pe ultimii cinci ani
Astfel, pentru determinarea primei de risc de referinta se calculeaza separat frecventa istorica a daunelor, dauna medie istorica, impactul tendintelor in dauna medie istorica si frecventa istorica a daunelor, impactul daunelor intamplate si neavizate sau insuficient avizate; incarcarea de siguranta.
“Perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta va cuprinde istoricul aferent ultimilor 5 ani de eveniment anterior celui in care se efectueaza calculul”, se arata in norma.
Pentru determinarea tarifului de referinta se iau in considerare date privind structura portofoliului istoric pe clase de bonus/malus, pentru a cuantifica ajustarea tarifului rezultat la categoria de tarif pentru clasa de bonus/malus B0, cheltuieli de administrare si de achizitie determinate ca procent din prima bruta si profitul companiei.
Tarifele de referinta pentru RCA, calculate de ASF, au intrat in vigoare, pentru prima data, pe 19 mai 2017, dupa sase luni de tarife plafonate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News