Noile reglementari din piata asigurarilor de raspundere civila auto, cuprinse in Norma ASF de aplicare a Legii RCA sunt in vigoare din aceasta luna. Acestea contin, printre altele, precizari cu privire la notiunea de tarif de referinta, la cea de asigurat cu risc ridicat, la decontarea directa facultativa sau la oferta de despagubire.
Actul normativ aduce schimbari in sistemul bonus-malus, in functie de care sunt calculate tarifele platite de soferi pentru RCA. Astfel, sunt penalizati prin sistemul de malus soferii neatenti si imprudenti, care vor plati tarife mai mari cu 80% in caz de malus maxim, in vreme ce soferii fara incidente in trafic vor beneficia de un bonus maxim de cel mult 50% fata de tariful standard.
In prezent, sistemul bonus-malus presupune o penalizare maxima egala cu bonusul maxim, ambele oprindu-se la 32% din tariful standard.
In plus, noua norma ofera clientilor de RCA si doua metode noi pentru a reduce tarifele: daca folosesc aparate care urmaresc comportamentul in trafic (de tip telematics) sau daca demonstreaza ca au urmat cursuri de conducere defensiva.
Soferul cu risc ridicat, distribuit de catre BAAR la un asigurator
Notiunea de sofer cu risc ridicat este, de asemenea, definita de norma RCA. Acestea este persoana pentru care, pe baza incadrarii in clasele de risc, cel putin trei asiguratori RCA oferteaza un tarif de prima de "N" ori mai mare decat tariful de referinta. Factorul "N" este stabilit de catre Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), cu aprobarea ASF.
Soferul respectiv va fi repartizat de BAAR catre un asigurator RCA pe teritoriul Romaniei, dar nu va putea refuza oferta.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a participat activ la dezbaterile pe marginea normei, astfel incat multe dintre propunerile Asociatiei se regasesc in forma finala a acesteia.
ASF, cu ochii pe tarifele aferente decontarii directe
In primul rand, este vorba de monitorizarea activa de catre ASF a tarifelor percepute de asiguratori pentru decontarea directa (pagubitii RCA urmand a se putea adresa propriului asigurator in cazul unei daune).
“Tarifele aferente decontarii directe sunt calculate distinct fata de tariful de prima RCA si sunt comunicate ASF in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei norme. Asiguratorii RCA notifica ASF cu privire la intentia de modificare a tarifelor aferente decontarii directe, cu cel putin 60 de zile inainte de perioada in care acestea pot fi practicate, si comunica ASF noile tarife cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate”, se mentioneaza in actul citat.
Decontarea directa va trebui ofertata de catre asigurator, contra unui tarif, iar asiguratul are optiunea de a o contracta. Astfel, AURSF doreste sa preintampine posibilitatea ca noutatea legislativa, intens solicitata in procesul de elaborare a noii legi RCA, sa fie anulata in practica prin perceperea unor tarife exagerate de catre asiguratori.
Pe de alta parte, Asociatia a mai obtinut pentru consumatori extinderea perioadei de valabilitate a ofertei RCA de la 3 zile la minimum 10 zile lucratoare, pentru a da posibilitatea viitorilor asigurati de a compara ofertele existente si pentru a face alegerea in cunostinta de cauza.
De asemenea, a fost adoptata propunerea Asociatiei de includere, in ofertele de reinnoire a politelor RCA, si a unei recomandari de a consulta si alte oferte similare, pentru a reduce riscul de a ramane captivi unui anumit asigurator sau intermediar de asigurari.
In plus, s-a introdus interzicerea expresa de emitere a unei polite RCA si/sau a unui contract RCA, fara a exista acordul expres prealabil al asiguratului.
„Gratie eforturilor AURSF, alaturi de cele ale reprezentantilor transportatorilor ale reprezentantilor service-urilor auto si ale celorlalti participanti la efortul de schimbare a legislatiei specifice, consumatorii utilizatori de servicii financiare vor beneficia de o lege RCA si de norme de aplicare cu mult imbunatatite fata de situatia din trecut”, a declarat presedintele AURSF, Alin Iacob.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News