Asiguratii sau pagubitii care au bani de recuperat de la Astra Asigurari trebuie sa se adreseze, din acest moment, Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Acesta preia de la Astra datele tuturor creditorilor societatii si publica lista pana la sfarsitul lunii septembrie 2015.
Pasii de urmat pentru recuperarea primelor de asigurare platite la aceasta societate, proportional cu perioada ramasa pana la expirarea contractului, sau a daunelor rezultate in urma producerii riscului asigurat la aceasta societate sunt cuprinsi intr-un Ghid pentru consumatori publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Astfel, pentru a recupera o creanta (despagubire, indemnizatie etc.) de la FGA, trebuie depusa o cerere de plata insotita de documente justificative, atat in cazul despagubirilor cat si pentru recuperarea primelor platite in avans.
Cererile de plata se depun la FGA
Cererile de plata la FGA se pot depune din momentul publicarii in Monitorul Oficial a deciziei ASF privind situatia Astra (31 august 2015), dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului.
Persoanele indreptatite la plata despagubirilor de la FGA se pot adresa acestuia si ulterior, daca dreptul de creanta s-a nascut dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment.
Cererile tip vor fi puse la dispozitia solicitantilor de Fond, insa acesta va incepe sa plateasca doar dupa ce va exista o decizie definitiva in justitie cu privire la falimentul Astra. Acest lucru ar putea dura inca 3-4 luni, daca asiguratorul contesta in justitie hotararea de deschidere a procedurii de faliment. ASF prezinta, in ghidul mentionat, si pasii care trebuie urmati in acest caz.
Cine poate solicita despagubiri de la FGA?
Poate cere despagubiri orice persoana asigurata, un beneficiar al asigurarii sau un pagubit (in cazul asigurarii de raspundere civila), se mentioneaza in ghidul ASF.
”In situatia unor daune produse anterior deciziei ASF si pentru care a fost deschis dosar de dauna la asigurator, dar si in situatia producerii in viitor a riscurilor asigurate in perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asiguratii/beneficiarii asigurarii/persoanele pagubite se pot adresa FGA”, se mai arata in ghidul ASF.
In ceea ce priveste contractele de asigurare incheiate cu Astra, acestea sunt valabile pana data expirarii sau pana la data denuntarii acestora, se subliniaza in ghid.
Plata va fi efectuata in lei, pentru creantele certe, lichide si exigibile, prin intermediul postei sau a unei banci autorizate de BNR, in limita plafonului legal, respectiv 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare.
Consumatorii care au incheiat un contract sau o polita de asigurare cu societatea Astra sunt sfatuiti sa urmareasca informatiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) si FGA (www. asf-fga.ro).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News