top banner

Consiliul Concurentei nu agreeaza modificarile prin care a trecut legea asigurarii obligatorii a locuintei

07 Noiembrie 2012 | Autor: Conso

Suita de modificari aduse in ultimele luni legislatiei privind asigurarile obligatorii nu au fost sustinute de Consiliul Concurentei. Acesta a combatut in special impunerea de catre CSA a incheierii unei polite obligatorii chiar si clientilor care vor o asigurare facultativa a locuintei.
In ultimele luni, legea asigurarilor obligatorii de locuinte a trecut prin mai multe modificari. Cea mai rasunatoare a fost impunerea de catre CSA a incheierii unei astfel de asigurari si celor care au deja o polita facultativa.
Acest fapt a creat un avantaj pentru societatile din cadrul PAID, in detrimentul celor care ofera doar polite facultative.
“Consiliul Concurentei a semnalat Guvernului Romaniei faptul ca o astfel de prevedere e susceptibila sa conduca la distorsionarea mediului concurential pe piata asigurarilor de locuinte din Romania”, au precizat oficialii Consiliului intr-un raport.
Motivatia a fost ca se restrictioneaza libertatea asiguratului de a-si alege asiguratorul pentru incheierea asigurarii facultative a locuintei, ceea ce ar conduce la reducerea concurentei intre asiguratori.
De altfel, la momentul adoptarii de catre CSA a normei respective si Conso.ro a tras un semnal de alarma asupra legitimitatii unei astfel de actiuni.
“In acelasi timp, o dispozitie legislativa prin care se conditioneaza incheierea celor 2 tipuri de asigurari doar la societatile de asigurare membre PAID, va actiona ca o bariera pe piata, cu potentiale efecte negative asupra serviciilor oferite asiguratilor”, se mai mentioneaza in raport.
Prevederea legislativa impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a fost atacata in justitie iar ulterior CSA a revenit asupra propunerii legislative si a eliminat-o. In prezent, cei care incheie o asigurare de locuinta facultativa nu mai trebuie sa incheie si una obligatorie.
Chiar si in aceasta situatie, opinia Consiliul Concurentei este un semnal important asupra legitimitatii unei astfel de schimbari legislative si poate elimina premisele ca o astfel de situatie sa se repete.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul