Suita de modificari aduse in ultimele luni legislatiei privind asigurarile obligatorii nu au fost sustinute de Consiliul Concurentei. Acesta a combatut in special impunerea de catre CSA a incheierii unei polite obligatorii chiar si clientilor care vor o asigurare facultativa a locuintei.
In ultimele luni, legea asigurarilor obligatorii de locuinte a trecut prin mai multe modificari. Cea mai rasunatoare a fost impunerea de catre CSA a incheierii unei astfel de asigurari si celor care au deja o polita facultativa.
Acest fapt a creat un avantaj pentru societatile din cadrul PAID, in detrimentul celor care ofera doar polite facultative.
“Consiliul Concurentei a semnalat Guvernului Romaniei faptul ca o astfel de prevedere e susceptibila sa conduca la distorsionarea mediului concurential pe piata asigurarilor de locuinte din Romania”, au precizat oficialii Consiliului intr-un raport.
Motivatia a fost ca se restrictioneaza libertatea asiguratului de a-si alege asiguratorul pentru incheierea asigurarii facultative a locuintei, ceea ce ar conduce la reducerea concurentei intre asiguratori.
“In acelasi timp, o dispozitie legislativa prin care se conditioneaza incheierea celor 2 tipuri de asigurari doar la societatile de asigurare membre PAID, va actiona ca o bariera pe piata, cu potentiale efecte negative asupra serviciilor oferite asiguratilor”, se mai mentioneaza in raport.
Prevederea legislativa impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a fost atacata in justitie iar ulterior
CSA a revenit asupra propunerii legislative si a eliminat-o. In prezent, cei care incheie o asigurare de locuinta facultativa nu mai trebuie sa incheie si una obligatorie.
Chiar si in aceasta situatie, opinia Consiliul Concurentei este un semnal important asupra legitimitatii unei astfel de schimbari legislative si poate elimina premisele ca o astfel de situatie sa se repete.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News