Consiliul Concurentei recomanda elaborarea de comparatoare online de preturi pentru asigurarile de viata, acolo unde produsele de asigurare sunt standardizate, pentru a ajuta consumatorii in procesul de selectie, avand in vedere ca in acest moment exista riscul real al ghidarii clientilor neinformati catre produse de asigurare sub-optime.
Potrivit unui studiu realizat de autoritatea de concurenta, acest fapt va duce si la dezvoltarea sistemului de asigurari, mai ales ca o persoana din Romania plateste o prima de asigurare de viata medie de 16 euro/an, mult sub media europeana de 1072 euro/an de persoana.
”Educarea financiara a clientilor romani cu privire la aceste produse complexe de asigurare poate atenua asimetria informationala existenta intre clienti, pe de o parte, asiguratori si intermediarii de asigurari, pe de alta parte. In acest moment, exista riscul real al ghidarii clientilor neinformati catre produse de asigurare sub-optime, care nu raspund cel mai bine nevoilor particulare ale acestora”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Potrivit documentului citat, sectorul asigurarilor de viata din Romania are un nivel redus de dezvoltare. Un roman plateste, in medie, o prima de asigurare de 16 euro pe an, mult sub media europeana de 1072 euro/an de persoana, dar si sub tarile vecine. ”In Ungaria, prima medie de asigurare se ridica la 139 euro/an de persoana, in Slovacia la 206 euro/an de persoana, iar in Cehia la 272 euro/an de persoana. Elvetia si Danemarca inregistreaza cele mai mari cote ale primelor pentru asigurarile de viara, valoarea medie fiind de peste 3000 de euro/an de persoana”, reiese din analiza citata.
Si in privinta gradului de penetrare a asigurarilor de viata, Romania se afla in coada clasamentului european, cu o poandere de doar 0,3% in Produsul Intern Brut (PIB), la fel ca in Bulgaria, in timp ce media europeana este de 4,5% din PIB. La polul opus se afla Marea Britanie cu 10,3% din PIB si Danemarca cu 7,2% din PIB.
”Gradul de concentrare a pietei a crescut in ultimii ani, in timp ce numarul societatilor de asigurari de viata a scazut constant, de la 24 in anul 2009 la 19 in anul 2014 si ar putea scadea in continuare. In acelasi timp, liderul pietei a depasit pragul de 40% al cotei de piata, nivel de la care se prezuma, pana la proba contrara, ca se afla in pozitie dominanta. Avand in vedere ca aceste modificari structurale pot avea impact asupra concurentei pe aceasta piata, Consiliul Concurentei va monitoriza atent evolutiile din acest sector”, se mai afirma in comunicat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News