top banner

Cresc limitele de despagubire pentru accidente auto

12 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Limitele de despagubire pentru pagubele materiale, dar si pentru vatamari corporale si decese, produse in unul si acelasi accident auto cresc incepand cu data de 1 ianuarie 2017. Noile valori sunt cuprinse in norma privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA), publicata recent in Monitorul Oficial.
Actul normativ transpune in legislatia autohtona decizia europeana adoptata ca urmare a aplicarii Directivei 103/2009 privind actualizarea la fiecare 5 ani a valorii acestor limite in functie de indicatorii de inflatie.
In Romania, vor fi valabile limitele din UE
Astfel, sumele aferente nivelului maxim al despagubirilor au fost stabilite prin actualizarea vechilor valori cu variatia ratei inflatiei pe ultimii cinci ani, la nivelul UE.
In consecinta, norma RCA prevede ca pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, despagubirile sunt stabilite, incepand cu 1 ianuarie 2017, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
Totodata, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse incepand cu 1 ianuarie 2017, la un nivel de 6.070.000 euro, de asemenea echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.
”In cazul in care in acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciilor depaseste limitele de despagubire specificate in contractul RCA, despagubirea va fi stabilita în functie de cota-parte din valoarea prejudiciului care revine fiecarei persoane indreptatite la despagubire pentru prejudiciile suferite in acelasi accident”, se mentioneaza in actul normativ mentionat.
In Romania, in prezent, limitele de despagubire sunt stabilite la un milion de euro pentru pagube materiale si cinci milioane de euro pentru pentru vatamari corporale si decese produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.
Cum se actualizeaza limitele de despagubire?
Noile valori ale limitelor prevazute de lege au fost stabilite la nivel european in urma analizei efectuate de Comisia Europeana in 2015. Metodologia de actualizare prevede o perioada de referinta de 5 ani, calculata cu incepere din 11 iunie 2005 - data intrarii in vigoare a Directorvei a 5-1 privind asigurarile auto. Ultima revizuire a avut loc in 2010.
La nivel european, potrivit metodologiei mentionate, pentru pagube materiale, baza de calcul a limitei de despagubire a fost valoarea de 1.120.000 euro, iar pentru vatamari corporale sau decese, baza de calcul a limitei de despagubire a fost valoarea de 5.600.000 euro, stabilite in iunie 2010.
Noile valori ale limitelor de despagubire au fost comunicate de Comisia Europeana in mai 2016 catre Consiliul si Parlamentul European si trebuie aplicate in statele membre incepand cu data de 1 ianuarie 2017.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul