top banner

Criticile brokerilor la adresa Codului Fiscal

07 Mai 2015 | Autor: Conso

Asociatia Brokerilor din Romania solicita reintroducerea in Codul Fiscal a impozitului zero pentru dividende. Brokerii sustin ca proiectul aprobat de Senat, care prevede un impozit de 5% pe dividende, nu este favorabil dezvoltarii pietei de capital. De asemenea, brokerii solicita o aplicare rezonabila a CASS pe veniturile din dividende.
Reprezentantii pietei de capital sustin ca eliminarea impozitului pe dividende ar incuraja investitiile persoanelor fizice si ar evitat dubla impozitare a profitului practicata in acest moment.
 
„Motivatia reintroducerii de catre Senat a impozitului pe dividende, respectiv «reducerea deficitului bugetar conform cerintelor din raportul organismelor internationale» este infirmata de chiar declaratiile publice anteterioare ale reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum si de posibilitatea ca masura sa duca la cresterea incasarilor din impozitul pe profitul companiilor prin renuntarea la artificiile fiscale, acestea devenind neatractive in noul context“, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei.
O alta masura care, in opinia brokerilor, va descuraja comportamentul de investire al populatiei este includerea veniturilor din investitii in categoria surselor de venit supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), indiferent daca exista sau nu si alte surse de venit asupra carora contribuabilul plateste CASS.
„Proiectul de Cod Fiscal nu tine cont de faptul ca veniturile din investitii nu sunt similare veniturilor fixe realizate ca urmare a unui salariu sau a altor venituri fixe similare. In conditiile in care numarul investitorilor de retail pe piata de capital romaneasca este si asa foarte mic, suprafiscalizarea impusa va determina reducerea si mai drastica a acestora“, a explicat Dan Paul.
Totodata, proiectul de Cod Fiscal mentine baza anuala minima de calcul al CASS egala cu salariul anual minim, desi Curtea Constitutionala a decis In 2010 si 2011 asupra neconstitutionalitatii acestei prevederi.
Asociatia Brokerilor sustine ca, in aceasta situatie, vor exista in continuare numeroase cazuri de contribuabili care nu au alte venituri, beneficiari ai  unor dividende de valori foarte mici aferente actiunilor gratuite primite in procesul de privatizare in masa sau unor actiuni reziduale, pentru care valoarea castigului din investitii va fi inferioara valorii minime de plata a CASS, ceea ce reprezinta un principiu fiscal total incorect.
In acest context, brokerii solicita eliminarea CASS pentru veniturile din investitii atunci cand contribuabilul realizeaza si venituri din alte surse, precum si eliminarea pragului minim pentru baza anuala de calcul al CASS.
Totodata, brokerii reclama si faptul ca  veniturile obtinute de persoanele fizice rezidente in Romania din tranzactionarea actiunilor unor companii rezidente in alte tari, listate la bursa de valori din Romania, sunt considerate venituri din strainatate. Ca urmare, nu se poate face in totalitate compensarea pierderilor cu veniturile realizate la bursa din Romania, intrucat pierderile se compenseaza cu veniturile din aceeasi natura si sursa, realizate in strainatate, pe fiecare tara.
„Asociatia Brokerilor solicita ca, in cazul titlurilor de valoare tranzactionate pe piata de capital, pentru stabilirea locului de provenienta a venitului sa se ia in considerare locul de tranzactionare a acestora si nu locul de rezidenta al emitentului", a se mai arata in comunicat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul