Conducerea CSA a precizat ca de la 5 august 2011 s-ar putea incepe acordarea de amenzi de catre primarii, pentru proprietarii care nu si-au asigurat locuintele impotriva riscului de dezastre naturale.
“In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011, bineinteles, daca Executivul sau Parlamentul nu vor modifica legea”, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Potrivit prevederilor legale, proprietarii au avut obligatia ca in ultimul an sa incheie o polita de asigurare impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Termenul de 1 an a inceput sa se scurga de la implinirea a 90 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a legii.
Prima varianta a normelor a fost finalizata in septembrie 2009. Totusi, ulterior au fost aduse modificari la legislatie iar normele aferente, in varianta finala, au fost publicate pe 6 mai 2011, ceea ce se poate interpreta ca cele 90 de zile se termina abia pe 6 august 2011.
“Chiar au fost facute ulterior mai multe modificari la lege, articolul 33 a ramas neschimbat, iar atata timp cat legiuitorul nu a modificat termenele de aplicare ale amenzilor, acestea sunt deci cele initiale. Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest termen de 5 august 2011 sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii acestei legi”, a explicat Marinela Nemes, director la Directia Generala Juridica din CSA.
Sanctiunile prevazute de lege sunt cuprinse intre 100 si 500 lei.
Cea mai mare parte a proprietarilor de locuinte (aproximativ 2,7 milioane) au ales sa includa cele 3 riscuri (cutremur, alunecari de teren si inundatii ca dezastre naturale) in polita facultativa de locuinta.
Posibilitatea insa ca primarii sa poata aplica vreo amenda proprietarilor cu polite facultative in acest moment este insa redusa avand in vedere ca nu exista inca o baza de date nationala cu evidenta imobilelor asigurate prin intermediul acestui tip de polita.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News