Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a solicitat declansarea procedurilor de faliment pentru Delta Asigurari si Delta Addendum Asigurari Generale, in vederea protejarii intereselor asiguratilor.
Cele doua societati se afla in lichidare voluntara, iar urma controalelor efectuate, Consiliul CSA a hotarat retragerea autorizatiilor de functionare ale acestora.
“Am decis declansarea falimentului pentru ca numai in acest fel dosarele de dauna nelichidate de cele doua societati din cauza lipsei resurselor financiare vor putea fi preluate si platite de catre Departamentul Fondul de Garantare din cadrul CSA”, a precizat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Daunele neplatite sunt acoperite de Fondul de Garantare
Delta Asigurari are un numar de 3 dosare de dauna nelichidate, pentru care a constituit o rezerva de dauna de 19.000 lei. Iar Delta Addendum Asigurari Generale are aproape 800 de dosare de dauna nelichidate, valoarea pretentiilor formulate de asigurati fiind de 1,9 milioane lei.
Niciuna dintre cele doua societati nu mai are contracte de asigurare in vigoare, cota lor de piata cumulata fiind de 0,18%, conform informatiilor furnizate de CSA.
Legislatia in vigoare prevede ca, in caz de faliment, sumele cuvenite asiguratilor in temeiul unui contract de asigurare vor fi recuperate de la Fondul de Garantare.
Angela Toncescu spune ca Romania este una din putinele tari ale UE in care functioneaza fonduri destinate protejarii asiguratilor. Comisia Europeana pregateste insa o directiva care va impune tuturor statelor membre implementarea unei scheme de garantare in caz de faliment al asiguratorilor.
Din cele 30 de state membre, fondul de garantare functioneaza doar in 12 tari: Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Letonia, Malta, Norvegia, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News