top banner

CSA respinge acuzatiile aduse de fostul director general al Allianz Tiriac

21 Septembrie 2011 | Autor: Alina Branescu

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) respinge acuzatiile aduse de fostul director general de la Allianz Tiriac, Cristian Constantinescu, cu ocazia audierilor din Parlament pentru desemnarea noii conduceri a CSA.
„Domnul Constantinescu nu isi sustine acuzatiile cu dovezi concrete, ci incearca sa dea un iz de credibilitate afirmatiilor sale speculand in acest sens opinia publica creata artificial, mai ales in ultimele luni, cum ca piata de asigurari nu ar fi stabila financiar”, se precizeaza in comunicatul de presa al CSA.
Comisia spune ca stabilitatea pietei se observa prin faptul ca gradul mediu de solvabilitate este peste nivelul minim impus de legislatia europeana.
O societate de asigurare este considerata solvabila daca are marja de solvabilitate disponibila mai mare sau cel putin egala cu marja minima, deci raportul dintre aceste doua marje (gradul de solvabilitate) este de cel putin 1. La nivelul anului 2010, gradul mediu de solvabilitate al pietei era de 2,21 pentru activitatea de asigurari generale si de 4,29 pentru cea de asigurari de viata, deci cu mult peste nivelul minim impus de lege, informeaza CSA.
“Acest grad s-a mentinut la aceleasi valori in ultimii 5 ani (iar in cazul asigurarilor de viata chiar a crescut), fapt care atesta stabilitatea pietei de asigurari, in pofida crizei economice”, sublinieaza comunicatul de presa al institutiei.
In plus, Comisia a precizat ca indicatorii de lichiditate ai societatilor de asigurare au respectat, in general, cerintele legale, iar atunci cand au fost identificate probleme temporare la nivel individual, Consiliul CSA a dispus aplicarea de planuri de masuri, de redresare financiara, incluzand de multe ori realizarea de infuzii de capital de catre actionari.
Pe de alta parte, masura intrarii in insolventa a unei companii de asigurare este considerata de catre toate autoritatile nationale de supraveghere a asigurarilor ca fiind o solutie de ultima instanta si, pana sa se ajunga la o astfel de situatie, trebuie utilizate toate celelalte masuri prevazute de lege, a replicat Comisia la una din criticile aduse de Constantinescu.
“Suntem constienti de faptul ca sunt persoane care reclama dificultati in relatia cu asiguratorii, in special in cazul asigurarilor RCA, dar CSA foloseste toate mijloacele legale pentru a rezolva acele probleme care sunt reale si intemeiate (pentru ca exista şi tentative de fraudare)”, se precizeaza in comunicat.
In acest sens, CSA arata ca numarul reclamatiilor RCA primite in anul 2010, reprezinta numai 1,5% din numarul dosarelor de daune avizate in acelasi an, drept pentru care nu se poate afirma ca este vorba despre o practica generalizata a societatilor de a nu plati despagubiri.
Comisia ataca de asemenea si afirmatiile lui Constantinescu in ceea ce priveste legislatia din asigurari, in viziunea caruia multe norme sunt depasite sau incorecte din punct de vedere tehnic. In acest sens, Comisia spune ca au existat multe cazuri cand nu s-a primit niciun comentariu cu ocazia emiterii unor proiecte de regulamente. Dupa ce regulamentele intrau in vigoare, insa, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, al carui presedinte era Cristian Constantinescu, facea declaratii publice prin care dezaproba masurile luate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul