Piata RCA este, din nou, scena unor controverse. De data aceasta, disputa are la baza proiectul de liberalizare a meseriei de constatator de daune, care va permite pagubitului sa aleaga un constatator independent pentru stabilirea prejudiciului. Asiguratorii se opun proiectului, dar profesionistii in domeniu spun ca este benefic asiguratilor.
Acestia din urma raspund unor acuzatii ale companiilor de asigurari, care sustin ca preturile la RCA vor creste ca urmare a aplicarii noilor reglementari.
“La fel cum s-a opus vehement si in cazul adoptarii legii RCA si a normei RCA, UNSAR, care a majorat intempestiv pretul RCA in perioada 2014 – 2016, incearca sa se opuna reformei pietei de asigurari din Romania, inceputa de catre ASF si RAR, lansand zvonuri alarmiste privind cresterea pretului RCA din cauza costurilor pe care urmeaza sa le aiba prin implementarea proiectului privind reglementarea profesiei de specialist constatare a daunelor, ca profesie independenta”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Profesionistilor in Regularizarea Daunelor (APRD).
Cine detine monopolul pe aceasta piata?
In document se mentioneaza faptul ca asiguratorii sustin ca liberalizarea activitatii de constatare a daunelor ar conduce la “un monopol privat in segmentul de constatare si evaluare a daunelor”.
“Nimic mai fals! In momentul de fata, pagubitii RCA isi pot efectua constatarea avariilor DOAR la firmele de asigurari prin intermediul inspectorilor de dauna angajati ai acestora. Practic, consumatorul de asigurari NU isi poate alege constatatorul de daune, acesta fiind intotdeauna cel indicat de catre firma de asigurari”, se mai arata in comunicat.
Profesionistii spun ca, din contra, firmele de asigurari au detinut monopolul pe aceasta piata pana in prezent.
“Proiectul de reglemetare a acestei activitati prevede tocmai liberalizarea acestei meserii, astfel incat, orice persoana pregatita professional, ale carei competente profesionale sunt certificate de catre ISF (Institutul de Studii Financiare-n.r.), total independenta profesional de asigurator, broker de asigurari sau service auto, sa poata efectua constatarea si evaluarea daunelor. Pagubitul RCA trebuie protejat astfel incat sa aiba dreptul sa isi aleaga singur constatatorul de daune, nu doar dintre angajatii firmei de asigurari”, spune Ionel Calota, presedinte APRD.
In plus, Asociatia acuza UNSAR ca dezinformeaza clientii cu privire la impactul noii reglementari asupra preturilor.
“Asiguratorii au lansat in spatiul public cea de-a doua manipulare: va creste pretul RCA din cauza costurilor cu regularizarea daunelor. UNSAR a omis sau ezitat sa faca public studiul (calculele) privind costurile pe care asiguratorii le au in acest moment cu actuala structura teritoriala de daune. APRD aduce la cunostinta tuturor asiguratilor RCA din Romania asupra faptului ca asiguratorii au un cost mediu de aproximativ 112 euro/dosar de dauna folosind actuala structura. Acest cost este continut in valoarea primei RCA si poate fi redus cu aproximativ 30% prin liberalizarea acestei meserii”, se mai spune in comunicat.
Care este practica in alte tari?
In acest context, reprezentantii profesionistilor independenti acuza companiile de asigurari ca nu doresc transparentizarea costurilor cu despagubira la care pagubitul RCA are dreptul.
“UNSAR doreste ca asiguratorii sa plateasca, in continuare, despagubiri cat mai mici, care nu acopera costurile cu readucerea autovehiculului la starea de dinainte de producere a evenimentului rutier. Amintim faptul ca in Europa exista mai multe tari (Germania, Polonia, Anglia, Italia, etc) care au liberalizat desfasurarea acestei activitati. (...) Toate tarile care au implementat acest proiect au un numitor comun: consumatori protejati”, se mai arata in comunicat.
Initiativa ASF privind constituirea, autorizarea si functionarea unui corp al constatatorilor de daune independenti a avut la baza numarul tot mai mare de plangeri primite, referitoare la modul in care asiguratorii se achita de obligatii in fata detinatorilor de polite RCA.
In prezent, expertii care evalueaza pagubele inregistrate in urma accidentelor rutiere reprezinta societatile de asigurare si, conform pagubitilor RCA, acestia lucreaza exclusiv in interesul firmelor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News