ASF a luat mai multe decizii radicale in privinta societatii de asigurari Astra, unul dintre cei mai importanti asiguratori din Romania. Astfel, ASF a decis incheierea procedurii de redresare financiara, i-a retras autorizatia de functionare, a constatat starea de insolventa si a solicitat intrarea in procedura de faliment.
Consiliul ASF a constatat ca planul de redresare financiara nu si-a atins obiectivul primordial, si anume evitarea de intrare in procedura falimentului.
Problemele structurale nu au putut fi rezolvate
Desi parametrii financiari au fost tinuti sub control pe parcursul implementarii planului de redresare si societatea nu a mai avut pierderi la finele anului 2014, problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate – solvabilitatea, lichiditatea si capitalizarea – nu au putut fi readusi in marjele de conformitate in absenta unei majorari de capital semnificative.
Raportul administratorului special – KPMG Advisory – a confirmat ca sunt intrunite toate cele trei conditii legale care definesc starea de insolventa:
-Incapacitatea vadita de plata a datoriilor;
-Scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima;
-Imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii in cadrul procedurii de redresare financiara.
La 30 iunie 2015, Astra inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 de milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei.
Actionarii principali au boicotat salvarea societatii
ASF a mentionat ca s-a lovit constant de atitudinea necooperanta a actionarilor in procesul de redresare financiara.
Astfel, in februarie 2014, actionarii si conducerea Astra au initiat o actiune in instanta de contestare a deciziei ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara. Aceasta nu a fost singura actiune in justitie impotriva planului de redresare, fiind contestata si decizia ASF din mai 2015 privind restrictionarea activitatii de subscriere, incercandu-se stoparea ultimei etape a majorarii de capital.
Administratorul special – KPMG Advisory – a solicitat in repetate randuri sprijinul actionarilor majoritari in vederea recuperarii creantei de peste 119 milioane de lei de la Medien Holding, societate controlata de acestia, fara a primi niciun raspuns clar la propunerile de stingere amiabila a creantei.
Apoi, in ciuda interesului real manifestat de anumiti investitori potentiali, actionarii majoritari au ridicat pretentii de pret considerate exaggerate prin prisma injectiilor de capital necesare in viitor, evaluarea propusa fiind perceputa ca fiind nerealista.
Ce se intampla cu asiguratii?
Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a afirmat ca Astra are in prezent 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite de asigurare.
El a mentionat ca sumele pe care le-ar avea de platit societatea sunt de aproximativ 700 de milioane de lei, in conditiile in care sumele acumulate de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) sunt estimate la acest moment la 1 miliard de lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News