Suma totala solicitata de creditorii Astra Asigurari se ridica la 4,5 miliarde de lei. Lichidatorul societatii, KPMG, a depus la dosarul de faliment, dupa doua amanari de cate o luna, tabelul preliminar al creditorilor, in care sunt inscrise 1.223 de firme si persoane fizice. Initial, se estimase ca numarul total al creditorilor este de 3.600.
Cea mai mare creanta din tabel apartine unei banci, adica aproximativ doua miliarde de lei. Fondul de Garantare a Asiguratilor este al doilea cel mai mare creditor cu 707 milioane de lei. Fondul este cel care va trebui sa despagubeasca toti clientii Astra sau tertii pagubiti de clienti ai Astra Asigurari, insa, potrivit noii legislatii in domeniu, in caz de faliment al unei companii de asigurari, despagubirea este limitata la 450.000 de lei (100.000 de euro) per creditor.
Pe lista mai sunt prezente, in calitate de creditori, si institutii ale statului, cum ar fi ANAF, dar si diverse alte agentii pana la banci, societati de asigurare si primarii. Nu lipsesc nici marile companii de reasigurare cu care Astra avea contracte.
Un alt mare creditor este Asociatia Societatilor de Asigurare din Ungaria, care cere aproximativ 107 milioane de lei. Astra Asigurari a reprezentat o prezenta importanta pe piata din Ungaria unde avea un portofoliu de aproximativ 200.000 de polite, majoritatea RCA. Asociatia maghiara a asiguratorilor a decis sa denunte respectivele polite si sa achite despagubirile catre clienti.
Urmatorul termen in dosarul Astra este pe 28 aprilie
ASF a cerut falimentul Astra Asigurari in august 2015, dupa un an si jumatate de administrare speciala. Falimentul a fost confirmnat de Tribunalul Bucuresti, insa decizia a fost atacata cu apel si urmeaza ca o instanta de la Curtea de Apel Bucuresti sa pronunte o decizie definitiva. Urmatorul termen este fixat pentru 28 aprilie.
Doar dupa decizia definitiva, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate incepe plata efectiva a despagubirilor catre clientii care au dosarele complete. Fondul a facut in repetare randuri apel la clientii companiei sa urgenteze demersurile pentru a-si finaliza dosarele, astefel incat sa isi poate recupera cat mai repede banii, dupa ce Fondul incepe platile.
In momentul in care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea in portofoliu 2,5 milioane de polite de asigurare si 1,8 milioane de clienti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News