Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite politele PAD de asigurare obligatorie a locuintelor, a avizat pana in prezent plati de 200.000 de lei pentru daunele produse in urma cutremurului din 22 noiembrie, cel mai mare din 2014.
Suma acopera, insa, numai 240 de dosare care au acordul final de plata, din cele 840 de dosare deschise.
Directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacsu, a declarat ca in perioada imediat urmatoare cutremurului au fost depuse numai 240 de dosare, dar in ianuarie si februarie 2015 "a curs cu avizari" pentru dosare de dauna si procesul nu a fost inca finalizat. Dauna medie platita pe dosar a fost de 1.000 lei si a acoperit, in general, pagube de tipul crapaturilor in zidurile locuintelor.
PAID sustine ca, in cazul in care dosarul este complet, plata se face in maximum cinci zile. Insa sunt si cazuri in care se prelungeste termenul de plata din cauza lipsei actelor de proprietate, lipsa adreselor de confirmare a evenimentelor ori din cauza ca unii asigurati isi dau acordul pentru avizul de plata dupa care nu mai sunt de acord. "Noi nu putem plati decat cand dosarul este finalizat si asiguratul si-a dat acordul", a spus Nicoleta Radu Neacsu.
Potrivit directorului PAID, cele mai multe dosare de dauna in urma cutremurului din noiembrie 2014 au fost inregistrate in judetele Vrancea - 197, Galati - 145 si Braila - 68.
In 2014, PAID a primit in total 711 dosare, din care 491 au fost platite si 220 respinse, despagubirea medie fiind de 5.000 lei/dosar. Despagubirile platite de PAID au insumat, anul trecut, trei milioane de lei.
Pentru pagubele produse de alunecari de teren in 2014, unele ca efect al inundatiilor, PAID a platit cele mai mari despagubiri in judetele Prahova - 335.000 lei, Buzau - 111.000 lei si Valcea - 67.000 lei.
Potrivit normelor de aplicare a legislatiei in domeniul asigurarii obligatorie a locuinrelor, dosarele ar trebui primite numai intr-un termen de 60 de zile in cazul unui eveniment de tipul dezastrelor naturale, insa un articol din Codul Civil face ca PAID sa nu poata respinge niciun dosar indiferent de data depunerii acestuia.
Desi cutremurul cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, produs pe 22 noiembrie in regiunea Vrancea, a adus un mare numar de avizari de dauna, dar nu si o crestere a numarului de polite de asigurare obligatorie a locuintelor, nici macar in zonele cele mai afectate. In prezent, numai 19% din totalul de 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate prin PAD, conform datelor PAID la 10 februarie 2015.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News