Despagubirile platite in urma catastrofelor naturale au urcat de 8 ori in 40 de ani. Costul mediu anual pentru urmatorii 10 ani este estimat la 40 miliarde dolari, conform unei analize Allianz.
Daca in anii ’70 costul mediu anual al despagubirilor platite de societatile de asigurari a fost de sub 5 miliarde de dolari, in decada 2010-2019 se estimeaza o valoare anuala a despagubirilor de 40 miliarde dolari, in medie.
Principalul motiv ce a determinat aceasta evolutie este reprezentat de cresterea economica: valoarea activelor este in crestere, densitatea populatiei si gradul de penetrare a asigurarilor s-au majorat, adesea chiar in zonele de risc, a relevat analiza Allianz Risk Pulse, Focus: Natural Catastrophes.
“Cele mai multe dintre aceste tendinte s-au manifestat si la nivelul Romaniei, in ultimii 20 de ani“, potrivit lui Rangam Bir, CEO al Allianz-Tiriac Asigurari.
El atrage atentia ca situatia din Romania este similara cu ceea ce se constata la nivel mondial, in ceea ce priveste potentialele pierderi generate de dezastre naturale, in particular de cutremure. In acest sens, valoarea unor asemenea potentiale daune a crescut semnificativ.
Pe de alta parte, el precizeaza ca lucrurile nu stau la fel in ceea ce priveste alinierea la tendintele globale, si in special privind gradul de penetrare a asigurarilor, care in Romania este mult sub media ratelor de penetrare intalnite in celelalte state membre.
Analiza Allianz a relevat faptul ca in ultimul deceniu, cutremurele care au produs cele mai mari pagube nu au fost neaparat cele mai puternice.
Analistii au dat drept exemplu in acest sens cutremurul care a avut loc in 2010 in Haiti, care desi a eliberat de 500 de ori mai putină energie comparativ cu cel care a afectat Chile in acelasi an, a produs mult mai multe distrugeri si pierderi de vieti omenesti.
Factorii care determina impactul au un grad ridicat de complexitate si includ arhitectura cladirilor, materialele din care acestea sunt construite si structura solului pe care sunt amplasate, gravitatea efectelor secundare asociate cutremurelor, precum tsunami sau incendii si lipsa pregatirii pentru astfel de evenimente, potrivit Allianz.
”Industria asigurarilor joaca un rol important atunci cand este vorba de a-i ajuta pe cei afectati de catastrofe naturale, de consilierea in ceea ce priveste pregatirea si preventia, precum si in analiza riscului”, au precizat analistii Allianz.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News