top banner

Despagubiri limitate pentru asiguratii firmelor in faliment

01 Iulie 2015 | Autor: Conso

Deputatii au adoptat proiectul de lege privind Fondul de garantare a asiguratilor, care prevede limitarea platilor catre un creditor al unui asigurator aflat in faliment la maxim 450.000 de lei (100.000 de euro). Companiile de asigurari contesta actul normativ, insa prea tarziu. Reprezentantii ASSAI au semnalat cu luni in urma pericolele legii.
Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, Legea urmand sa mearga spre promulgare la Presedintie.
Actul normativ prevede, la art. 15 (2), ca "plata de catre Fond a creantelor de asigurari stabilite ca fiind certe, lichide si exigibile se face in limita unui plafon de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului aflat in faliment".
Uniunea Nationala a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania sustine ca problema majora pe care o genereaza instituirea plafonului de garantare o reprezinta limitarea despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule, in contradictie cu Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de raspundere civila auto si controlul obligatiei de asigurare a acestei raspunderi.
Limitele de despagubire in Romania sunt stabilite de norma RCA la un milion de euro in cazul daunelor materiale si 5 milioane de euro in cazul vatamarilor corporale, daunelor morale si deces.
Ce spun asiguratorii
”UNSAR a participat la dezbaterile parlamentare pe marginea propunerii legislative privind Fondul de garantare a asiguratilor, sustinand ca modificarile aduse Fondului prin propunerea legislativa ar putea declansa efecte semnificative atat asupra asiguratilor, cat si asupra domeniului asigurarilor in ansamblu”, se arata intr-un comunicat al Uniunii.
Mai mult, asiguratorii sustin ca modalitatea actuala de functionare a Fondului de garantare a asiguratilor, departament in subordinea ASF, raspunde nevoilor pentru care a fost creat acest Fond. ”Externalizarea sa va duce la cresterea costurilor de administrare a Fondului si implicit la majorarea contributiilor societatilor de asigurare. Acest lucru se va reflecta in final in cresterea nivelului primelor de asigurare si va afecta in mod direct consumatorii produselor si serviciilor de asigurare”, se mai arata in comunicat.
In plus, UNSAR atrage atentia ca, desi acest Fond reprezinta o schema de garantare menita sa protejeze interesele asiguratilor, beneficiarilor din asigurari si tertelor persoane pagubite, reglementarile din noul proiect conduc la instabilitate din perspectiva transferarii riscului de insolventa/faliment al unei societati catre ceilalti actori din piata.
Reactia asiguratorilor vine, insa, in al 12-lea ceas, dupa aprobarea actului normativ in Parlament.
Primul semnal de alarma l-a tras ASSAI
Primii care au tras un semnal de alarma cu privire la acest act normativ au fost reprezentantii Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Cu aproape doua luni in urma, ASSAI reclama faptul ca proiectul  a primit, in termene record, avize favorabile de la toate institutiile implicate, respectiv Guvern, Consiliul Legislativ si Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Potrivit reprezentantilor service-urilor auto, avizarea rapida ridica suspiciuni, in conditiile in care exista doua societati de asigurari care se afla in stare de faliment si care au de achitat despagubiri importante. „Coincidenta sau nu, ASF amana prin tot felul de tertipuri recunoasterea oficiala a falimentului acelor societati de asigurari care nu mai indeplinesc criteriile minime de solvabilitate. Avem convingerea ca ASF NU va declara oficial falimentul celor doua  societati de asigurari pana la legiferarea acestui proiect de lege”, a delarar presedintele ASSAI, Cristian Muntean.
La acel moment,  ASSAI a transmis catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei o sesizare cu privire la acest proiect de lege, in care reclama faptul ca documentul contine prevederi impotriva intereselor cetatenilor si asiguratilor si incurajeaza firmele de asigurari sa adopte solutia falimentului, reducand raspunderea acestora privind despagubirea fata de asigurati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul