Un numar de 481.748 polite obligatorii de locuinta au fost emise de la lansarea acestui timp de asigurare pana in prezent, ceea ce reprezinta numai 5,74% din total locuinte aflate in Romania.
Ritmul de subscriere a politei a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi, in conditiile in care in primele 2 luni ale anului acesta scazuse la mai putin de 400 polite pe zi.
Varful a fost insa inregistrat in ultimele 2 luni din 2010, cand au fost asigurate peste 10.000 de imobile pe zi, potrivit datelor oferite de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Cele mai multe locuinte protejate prin polita obligatorie sunt situate in mediul urban (aproape 77%).
Aceasta asigurare a devenit obligatorie in 15 iulie 2010 si acopera 3 riscuri, produse ca urmare a unor dezastre naturale precum cutremur, inundatii si alunecari de teren. Ulterior,
legislativul a decis ca cei care incheie o asigurare facultativa sunt scutiti de la achizitionarea uneia obligatorii suplimentar.
Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari in Europa, iar inundatiile au provocat pierderi semnificative. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate), se mai arata in comunicatul PAID.
”Potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a spus Marius Bulugea, directorul general al PAID.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News