Situatia din piata RCA, desi parea a fi rezolvata pentru cel putin sase luni, este mai confuza ca oricand. Saptamana trecuta transportatorii au renuntat la proteste in urma adoptarii, de catre Guvern, a Ordonantei de Urgenta care promitea inghetarea tarifelor pentru o jumatate de an, iar ASF a convenit un pret de referinta pentru asigurarea camioanelor.
Ordonanta de Urgenta a aparut in Monitorul Oficial si este in vigoare, cu exceptia unui articol care va intra in vigoare dupa zece zile de la publicare. Aceasta prevede faptul ca ASF are la dispozitie 30 de zile sa stabileasca tarife de referinta maximale pe categorii de vehicule, pe care companiile de asigurari vor fi obligate sa le aplice.
Potrivit textului Ordonantei, aceste tarife vor fi adoptate conform Legii Concurentei. Aceasta prevede ca „pentru sectoare economice determinate si in imprejurari exceptionale, precum: situatii de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei, Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea masuri pot fi adoptate prin hotarare pentru o perioada de 6 luni, care poate fi prelungita succesiv pentru durate de cate cel mult 3 luni, cat timp persista imprejurarile care au determinat adoptarea respectivei hotarari”.
Parlamentarii accelereaza adoptarea Legii RCA
Abia a fost publicata Ordonanta, ca si parlamentarii au accelerat dezbaterile pe proiectul de Lege privind RCA. Actul normativ se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, dupa cea a primit, saptamana trecuta, avizul favorabil al Senatului.
Unele din schimbarile cuprinse in lege se suprapun cu cele din Ordonanta, care va ajunge, si ea, la dezbatere in Parlament. In aceste conditii, pe piata vor exista doua acte normaive care reglementeza aceleasi aspecte pe piata RCA.
Intre timp, asiguratorii revin la atac si sustin ca plafonarea tarifelor RCA va genera pe termen mediu si lung efecte negative din ce in ce mai greu de controlat si reparat.
UNSAR: Tarifele ar putea creste pentru clientii corecti
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a transmis un comunicat de presa prin care sustine ca, dupa incheierea perioadei de sase luni in care tariful este plafonat, se va reveni la tarife sustenabile pentru asiguratori, situatie care va crea din nou perceptia unor noi cresteri necontrolate si a unei piete dezechilibrate”.
UNSAR sustine ca forma in care a fost aprobata Ordonanta RCA nu rezolva situatia pietei, ci limiteaza, temporar, o parte dintre efecte. Mai mult, avand in vedere unele dintre prevederile actului normativ, pe termen mediu si lung efectele negative vor fi din ce in ce mai greu de controlat si reparat.
Mai mult, UNSAR sutine ca orice interventie in plafonarea tarifarii, fara a lua in considerare reperele reale ale pietei asigurarilor din Romania, va afecta in mod decisiv consumatorii, pentru ca va conduce la o nivelare a pietei, respectiv majorarea preturilor pentru categoriile de clienti cu o conduita rutiera buna si la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat.
Avand in vedere toate aceste elemente, UNSAR anunta ca sustine in continuare promovarea unor masuri sistemice care sa vizeze cauzele care duc la cresterea pretului politelor RCA, fara a fi nevoie de interventia statului in piata libera.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News