Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) solicita companiilor de asigurari si reasigurari mai multa transparenta si o comunicare mai buna cu actionarii dar si cu clientii odata cu implementarea Solvency II. Noile reglementari vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 dupa mai multi ani de amanari.
Cadru de reglementare care urmeaza sa fie introdus reprezinta, potrivit unei scrisori transmise de EIOPA, "o oportunitate unica pentru reasiguratori sa raspunda perceptiei deteriorate a clientilor despre transparenta jucatorilor din piata".
Pentru a stimula transparenta, noul regim de reglementare impune asiguratorilor sa prezinte publicului informatii esentiale despre solvabilitatea lor, precum si depre starea financiara generala. In prezent, astfel de informatii sunt furnizate, de regula, doar supraveghetorilor. De asemenea, in sensul prezentarii unor informatii relevante si corecte, EIOPA considera ca utilizarea auditorilor externi ca garanti ai datelor prezentate reprezinta un instrument foarte puternic.
"Incurajam asiguratorii si reasiguratorii sa imbratiseze aceasta oportunitate si sa inceapa sa comunice consistent informatii de inalta calitate despre solvabilitatea si starea lor financiara catre stakeholderi", se mentioneaza in documentul EIOPA.
Totusi, Autoritatea europeana in domeniu sustine ca doar rapoartele bine intocmite pot atinge scopul stabilit prin Solvency II. In caz contrar, clientii pot fi indusi in eroare. In acest context, institutia a anuntat ca va urmari cu mare atentie aplicarea in pietele nationale a politicii de transparenta implementate prin noile reglementari.
Debutul Directivei Solvency II a avut loc in 2006 si, desi acest regim de reglementare a fost aprobat in noiembrie 2009, directiva a trebuit transpusa in legislatia nationala a fiecarui stat membru. Planul intial de implementare a fost luna octombrie 2012, extins apoi pana la 30 iunie 2013 cu aplicare de la 1 ianuarie 2014. Pe 2 octombrie 2013, CE a extins din nou termenul de transpunere pana la 31 decembrie 2015, urmand ca implementarea efectiva sa aiba loc la 1 ianuarie 2016.
Obiectul Directivei este de a stabili norme pentru: accesul la activitate si desfasurarea in cadrul Comunitatii a activitatilor independente de asigurare directa si de reasigurare; supravegherea in cazul grupurilor de asigurare si de reasigurare; reorganizarea si lichidarea intreprinderilor de asigurare directa.
Directiva se va aplica tuturor companiilor de asigurari si reasigurari din Uniunea Europeana, inclusiv celor din Romania, cu un volum anual de prime de peste 5 milioane euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News