Piata asigurarilor este zguduita de un nou eveniment, la foarte scurt timp dupa anuntul intrarii companiei Astra in faliment. ASF a anuntat declansarea procedurii de redresare financiara la Euroins, in urma unui control din care a reiesit ca societatea are nevoie de capital suplimentar.
"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A., avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Potrivit documentului, decizia ASF se bazeaza pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al Euroins, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.
”In cel mult 20 de zile de la data comunicarii prezentei decizii, Consiliul de Administratie al Euroins are obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor. De asemenea, Euroins va transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul realizarii masurilor pe care societatea si le va asuma prin planul de redresare”, se subliniaza in comunicat.
ASF isi justifica decizia ca fiind o masura prudentiala adoptata in scopul redresarii financiare a societartii si al restabilirii indicatorilor prudentiali.
Totusi, compania are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii.
Euroins sustine ca isi poate rezolva problemele in timp util
"Adunarea generala a actionarilor Euroins Romania a votat, pe 8 octombrie, marirea capitalului social al societatii cu 200 de milioane de lei, documentatia fiind inregistrata la Registrul Comertului pe 12 octombrie”, se arata intr-un comunicat al companiei.
In plus, reprezentantii societatii sustin ca performanta s-a imbunatatit semnificativ in cursul anului 2015, avand in vedere faptul ca frecventa daunelor pe segmentul RCA a scazut cu peste 30%, numarul de petitii depuse la ASF a scazut cu peste 72%, rezerva medie de dauna este mai mare decat dauna medie platita, iar situatia financiara pentru trimestrul II 2015 arata un rezultat pozitiv.
In acest context, ”Euroins Romania isi arata convingerea ca toate masurile luate, de la cresterea capitalului la imbunatatirea continua a performantei si a programului de reasigurare, vor conduce la respectarea intocmai a tuturor cerintelor de reglementare", se precizeaza in comunicat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News