Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara i-a interzis temporar companiei de asigurari Euroins sa mai vanda polite auto RCA. Obligatia solutionarii dosarelor de dauna ramane insa in vigoare in aceasta perioada.
“Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga Euroins ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii. Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite”, se arata in comunicatul de presa al autoritatii.
Masurile se refera, printre altele la revizuirea de catre Euroins a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.
Director general al societatii, Mihnea Tobescu, a fost sanctionat cu o amenda in cuantum de 50.000 de lei, iar conducatorului departamentului de dauna din cadrul societatii, Stamov Bozhidar Stoyanov, i-a fost retrasa aprobarea.
Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la sediul companiei in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a
dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.
In urma controlului efectuat, autoritatea a constatat, printre altele:
* ca reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;
* ca a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;
* ca plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;
* ca au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.
La sfarsitul primului semestru al anului, volumul de prime brute subscrise pe segmentul RCA al companiei a depasit 259 milioane de lei, detinand o cota de piata pe acest segment de 21%. Pe de alta parte, indemnizatiile brute platite de societate, pe acest segment au fost de numai 158 milioane de lei, potrivit datelor oferite de autoritate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News