Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), desi nu poate plati inca despagubirile pagubitilor Astra Asigurari, la solicita acestora sa transmita din timp cererile de plata, pentru a evita supraaglomerarea. Pana in prezent, doar 20% dintre pagubiti au completat formularele, sustine institutia prin intermediul unui comunicat.
"Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire in randul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda intreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp, pentru a beneficia de o plata cat mai rapida a despagubirilor", se arata in comunicat.
Potrivit FGA, pana la sfarsitul anului trecut, potentialii creditori ai Astra Asigurari au transmis doar 11.200 de cereri de plata, cu o valoare estimata la 92 de milioane de lei, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la companie.
Pe de alta parte, Fondul nu poate incepe platile decat dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si numai catre pagubitii care au depus cereri de plata si au dosarele complete.
Despagubirile vor fi achitate din disponibilitatile Fondului, insa doar in limita a 450.000 de lei pentru fiecare creditor.
Pagubitul depune cererea, dar banii pot fi virati direct servicie-ului
Cererea pentru acordarea despagubiri este avansata de catre creditorul de asigurare, respectiv pagubitul, dar acesta poate mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul care a reparat autovehiculul, spre exemplu, avand in vedere ca, potrivit Normei ASF 16/2015, unitatile reparatoare nu sunt creditori de asigurare.
"Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet si aprobat la plata de catre comisia speciala si pana la data platii efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucratoare", se mai subliniaza in comunicatul FGA.
Potrivit reprezentantilor FGA, conducerea institutiei ”urmareste in permanenta ajustarea numarului de personal necesar pentru procesarea corespunzatoare a cererilor de despagubire, dar si a cererilor de deschidere a unor dosare noi de dauna”.
FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna anul trecut
Fondul a preluat, la 1 octombrie 2015, 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Romania, 191.241 de polite si 4.809 dosare de dauna aferente activitatii sucursalei Astra din Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.
Pana la 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna
ASF a decis, la finele lunii august, ridicarea licentei de functionare a Astra Asigurari si a inaintat instantei o cerere de faliment pentru asigurator, dupa ce compania a fost tinuta sub administrarea speciala a KPMG timp de un an si jumatate, dar actionarii nu au adus la capital suma solicitata de autoritatea de supraveghere, respectiv 425 de milioane de lei.
In momentul in care ASF a cerut falimentul Astra, compania avea peste 1,8 milioane de clienti cu 2,5 milioane de politie.
Tribunalul Bucuresti a aprobat, la inceputul lunii decembrie 2015, cererea de faliment emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara asupra Astra Asigurari. Insa decizia nu este definitiva si de aceea FGA nu poate incepe, inca, platile catre pagubiti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News