top banner

Groupama introduce inspectia de risc la RCA

12 Iunie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Groupama introduce inspectia de risc la RCA

Groupama a introdus inspectia de risc pentru soferii care au avut o intrerupere a politei RCA si vor sa o reinoiasca la acelasi asigurator. Ramane de vazut in ce masura aceasta decizie va genera un trend in piata.
Decizia companiei de asigurari se aplica din 5 iunie conform informatiilor aparute in presa si ar putea avea la baza intentia asiguratorului de a limita tentativele de frauda. Asta deoarece din 2017, din momentul introducerii posibilitatii ca asigurarea RCA sa fie incheiata si pe perioade mai scurte de 6 luni sau un an, mai multi asiguratori s-au plans ca in acest fel s-au inmultit fraudele. 

Concret, cineva care avea o asigurare expirata putea fi tentat sa negocieze cu partenerul din trafic cu care fusese implicat intr-un accident sa declarare ca incidentul se petrecuse de fapt cu cateva ore sau o zi mai tarziu, interval de timp necesar soferului fara asigurare valida sa isi incheie una noua.  

De la inceputul acestei luni Groupama va efectua deci o inspectie de risc a masinii pentru care nu exista continuitate in ceea ce priveste polita RCA, fapt ce va implica deplasarea unui inspector la fata locului si fotografierea autovehiculului pentru care se cere incheierea unei polite (pentru a se depista probabil daca exista urmele unui accident) asa cum se petrec lucrurile la incheierea unei polite CASCO. Ramane de vazut in ce masura acest fapt va declansa un trend in piata. 

Cel putin pentru moment, Groupama poate risca sa piarda un numar de clienti potentiali, incomodati de o etapa birocratica suplimentara astfel incat reducerea volumului de prime subscrise ar putea anula eventuale pagube provocate prin comportamentul abuziv al asiguratilor. 

Daca insa initiativa companiei se generalizeaza, soferii nemultumiti nu vor mai avea spatiu de manevra iar migratia intre asiguratori ar fi inutila. Premise pentru acest fapt ar exista, Consiliul Concurentei recomandand inca din f2016, intr-un raport sectorial privind piata RCA, ca inspectia de risc sa devina obligatorie astfel incat incheierea politei sa nu presupuna doar prezentarea unor acte fara masina pentru care se incheie asigurarea. 

“Consiliul Concurentei recomanda ASF analiza oportunitatii ajustarii cadrului normativ, astfel incat la emiterea politei RCA sa devina obligatorie prezentarea autovehiculului asigurat, nu doar a documentatiei aferente acestuia. In acest scenariu, societatea de asigurare sau intermediarul in asigurari ar putea constata starea de fapt a vehiculului la momentul incheierii politei RCA, descurajand astfel unele comportamente frauduloase. In mod similar inspectiei de risc efectuate la asigurarea CASCO, ar putea fi avuta în vedere si efectuarea unui set de fotografii care sa fie utilizate ulterior, in cazul producerii unui accident auto de catre vehiculul asigurat RCA ...” se arata in respectivul raport.

Din punct de vedere legal, este contraventie neincheierea unei asigurari RCA chiar daca vehicolul este tinut in fata casei sau in garaj o perioada, nefiind excluse pagubele aduse tertilor si in acest mod (de exemplu, o masina parcata fara frana de mana trasa sau cu frana de mana trasa dar care cedeaza ulterior) dar destui soferi isi asuma acest risc cu gandul la sumele economisite in perioada fara asigurare.  

De ce exista tentatia declaratiilor mincinoase?

Faptul ca un sofer fara asigurare valida ar putea fi tentat sa negocieze cu partenerul sau din trafic decalarea declararii accidentului o demonstreaza experienta practica a asiguratorilor. De ce insa solicitarea este privita uneori cu receptivitate de cealalta parte? 

Dincolo de o posibila cointeresare directa explicatia ar putea fi cautata si in rapiditatea cu care banii se pot recupera in cazul in care ambele masini au asigurare versus situatia cand soferul cu RCA ar trebui sa apeleze, eventual, la Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) - institutie care a preluat atributiile Fondul de Protectie a Victimelor Strazii-pentru a-si repara masina afectata. 

Cu alte cuvinte, decat sa astepte derularea unor proceduri birocratice suplimentare pentru a primi sumele necesare, soferii prefera sa-i pasuiasca in declaratii pe partenerii lor fara RCA pana ce acestia reintra in legalitate. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul