In incercarea de a creste gradul de acoperire cu polite RCA, autoritatile iau in calcul conditionarea platii impozitului pe autoturism de existenta asigurarii obligatorii. Reprezentantii ASF au anuntat, marti, ca vor propune Parlamentului un proiect de lege pentru limitarea cresterii tarifelor pentru asigurati.
Vicepresedintele Autoritatii, Marius Vorniceanu, spune ca sustine propunerea ca achitarea impozitelor pe autoturisme sa fie conditionata cu plata politelor RCA.
„Pentru a avea un grad de cuprindere mai mare in asigurare, printre multele mijloace prin care putem asigura acest lucru pot fi si situatiile in care Directiile de impozite si taxe locale, atunci cand incaseaza taxele pentru masinile respective, sa solicite si prezenta politei RCA”, a spus Vorniceanu, in cadrul unei dezbateri la Comisia pentru transporturi a Camerei Deputatilor pe tema politelor RCA.
ASF vrea sa sanctioneze firmele cu tarife nejustificate la RCA
Pe de alta parte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) intentioneaza sa introduca sanctiuni pentru firmele de asigurari care practica tarife nejustificat de mari la politele de respundere civila auto.
"Noi vrem sa modificam legea 136/1995, o lege destul de veche. Aceasta lege se va intitula "Legea asigurarilor obligatorii din Romania" si vom lua, cu ajutorul Parlamentului, o serie de competente pentru a putea sanctiona acele companii de asigurari care stabilesc preturi exagerate sau prohibitive ", au declarat reprezentantii ASF in cadrul unei dezbateri la Comisia de Transporturi din Camera Deputatilor.
Acestia au sustinut, totodata, ca s-au luat deja o serie de masuri pentru a veni in sprijinul asiguratilor, in sensul limitarii cresterii tarifelor la politele RCA. Ei au amintit, in acest context, faptul ca din norma RCA a disparut prevederea referitoare la limitarea discounturilor la 10% si s-a introdus prevederea referitoare la corelarea tarifelor cu rata daunalitatii.
In plus, potrivit ASF s-a decis eliminarea barierelor restrictive privind RCA-ul pe teritoriul Romaniei, renuntandu-se la obligativitatea ca toate companiile de asigurari sa aiba o structura in fiecare judet, ceea ce reduce costurile companiilor. In plus, concurenta va creste ca urmare a faptului ca si companii din alte tari vor putea vinde asigurari pe teritoriul Romaniei, ceea ce va pune presiune pe reducerea preturilor.
Deputatii ameninta conducerea ASF cu demiterea daca intarzie proiectul de lege pentru RCA
Pe de alta parte, membrii Comisiei au cerut ASF sa prezinte cat se poate de repede proiectul de lege, in caz contrar urmand sa ceara demiterea conducerii Autoritatii.
Acestia au precizat ca s-au semnalat cazuri in care pretul politelor RCA a crescut si cu 300% in ultimii 3 ani, insa reprezentantul ASF a spus ca au fost doar cazuri izolate.
La randul lor, reprezentantii patronatelor din Transporturi au cerut ASF sa uniformizeze formula de calcul pentru ca, in acest moment, transportatorii platesc preturi diferite, in functie de judetul din care provin.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News