La mai bine de jumatate de an de la anuntul ASF de incepere a procedurii de faliment la Astra Asigurari, inca mai exista aproape 400.000 de polite valabile, jumatate pe RCA. Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat, recent, ca nu va mai deschide dosare de dauna pentru pagubitii Astra pentru daune produse dupa 4 martie.
Cu alte cuvinte, un sofer, spre exemplu, lovit de un altul care are asigurarea de raspundere civila auto (RCA) emisa de Astra, dupa data de 4 martie, nu se va mai adresa pentru dauna Fondului de Garantare a Asiguratilor, ci lichidatorului companiei, societatea KPMG Restructuring.
FGA se ocupa doar de daunele produse pana la 3 martie
„De la aceasta data, FGA va putea primi, conform legii, cereri de deschidere a dosarelor de dauna doar pentru evenimente asigurate produse intre data inchiderii procedurii de redresare financiara a societatii Astra si data de 3 martie 2016, inclusiv, data la care se împlinesc 90 de zile de la data pronuntarii hotararii instantei de judecata privind deschiderea procedurii falimentului. Aceasta hotarare a fost luata de catre instanta de judecata in data de 3 decembrie 2015” se arata intr-un comunicat al FGA.
Plata despagubirilor intarzie
Plata despagubirilor pentru dosarele de dauna solutionate nu incepe, insa, avand in vedere ca decizia privind falimentul companiei nu a ramas definitiva.
„In acest moment, hotararea judecatoreasca nu a ramas definitiva, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti fiind in curs de solutionare apelurile declarate impotriva acestei hotarari”, se mai arata in comunicatul FGA.
Revenind la cei care vor suferi daune din partea asiguratilor Astra dupa data de 4 martie, lichidatorul companiei confirma faptul ca va prelua constatarea daunelor si solutinoarea dosarelor.
De constatarea daunelor produse dupa 4 martie se ocupa inspectorii Astra
KPMG a anuntat ca a conservat atat sistemele informatice ale companiei falimentare, cat si capitalul uman, astfel incat, de vineri, dosarele de dauna noi vor fi instrumentate si lichidate de inspectorii Astra ramasi in companie.
Lichidatorul inlatura astfel temerile ca, incepand cu data de 4 martie, nu ar mai avea cine sa intrumenteze dosarele de dauna ale Astra. De acest lucru se vor ocupa inspectorii de dauna ai companiei, precizeaza KPMG.
Din cele aproapte 400.000 de polite in vigoare, asigurarile de proprietate reprezinta 35% din total, aproximativ 125.000 de polite, iar numarul asigurarilor RCA inca valide se apropie de 200.000.
Asiguratii Asta au avut posibilitatea, din momentul in care s-a anuntat inceperea procedurii de faliment, sa denunte contractul de asigurare si sa solicite FGA rambursarea primei proportional cu perioada ramasa pana la expirarea contractului. Se pare, insa, ca multi dintre asigurati au anticipat prelungirea procesului si, implicit, intarzierea platilor, asa ca au preferat sa ramana cu polita veche pana la expirarea acesteia.
UPDATE! Autoritatea de Supraveghere Financiara a respins cererea KPMG de a prelua activitatea de constatare si evaluare a daunelor din portofoliul Astra Asigurari, sustin surse din piata. In aceste conditii de constatarea daunelor se va ocupa, in continuare, Fondul de Garantare a Asiguratilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News