Peste 8.000 de persoane au facut reclamatii in 2010 cu privire la modul in care au fost solutionate dosarele de dauna la politele RCA. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu vede insa motive de ingrijorare, cu toate ca in majoritatea cazurilor investigate, autoritatea a schimbat verdictul initial, dand dreptate clientilor.
Dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a facilitat transmiterea reclamatiilor de catre clienti, numarul plangerilor a inceput sa creasca, in special, in zona asigurarilor de raspundere civila auto (RCA).
Clientii au de cele mai multe ori dreptate
In 2009, CSA a primit 4.000 de reclamatii despre dosarele de dauna deschise la politele RCA, iar in 80% din cazuri, clientii aveau dreptate. In 2010, plangerile au continuat sa creasca ajungand la 5.300. Dintre acestea, 3.083 au fost intemeiate, a precizat Angela Toncescu, presedintele CSA. Prin urmare, in aproape 60% dintre cazuri, clientii au fost nedreptatiti.
Chiar daca ponderea reclamatiilor solutionate favorabil a scazut fata de 2009, procentul este inca extrem de mare, ceea ce sugereaza existenta unor disfunctionalitati in modul in care sunt solutionate dosarele de dauna.
In afara de reclamatiile depuse direct la CSA, pagubitii depun plangeri si direct la societatile de asigurare. Tinand cont si de acestea, numarul total al reclamatiilor pentru politele RCA ajunge la 8.400 in 2010, adica 2,4% din totalul dosarelor de dauna avizate in cursul anului trecut.
Un tarif mic poate face probleme mari
Cu toate acestea, conducerea CSA se limiteaza sa declare ca societatile de asigurare sunt solide si solvabile si detin rezerve suficiente pentru a acoperi daunele avizate.
In acest timp, anumite societati de asigurare practica tarife scazute, pentru a atrage clienti, iar cand vine vorba sa achite despagubiri, pun clientii in situatii extrem de neplacute.
Nu degeaba, FMI avertiza in
raportul de evaluare a sectorului financiar din februarie 2010, ca tarifele la asigurarile RCA sunt nesustenabile in anumite cazuri. Evident, atunci cand ai metode proprii prin care
controlezi daunele, tarifele devin adecvate, fiind mai mult decat suficiente chiar si pentru rezervele cerute de CSA.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News