top banner

Noi dispute pe piata RCA

01 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Disputele de pe piata asigurarilor RCA continua. In timp ce asiguratorii reclama faptul ca incasarile din RCA nu acopera daunele platite pe acest segment, reprezentantii service-urilor independente sustin ca problemele cu plata daunelor sunt chiar mai mari decat cele constatate in raportul ASF.
Companiile de asigurari spun ca prima jumatate a anului 2016 a reprezentat o noua perioada de pierderi financiare pentru companiile de asigurare care vand polite RCA. ”In ciuda unei tendinte de consolidare a echilibrului financiar la nivelul pietei, rata combinata a daunei a depasit pragul de 100%, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 100 de lei incasati, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Societarilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Asiguratorii spun ca nu isi pot acoperi costurile din primele incasate
Conform datelor ASF, rata combinata a daunei a fost de 101,6% in primul trimestru al anului 2016 si a inregistrat o deteriorare in cel de-al doilea trimestru, ajungand la 102,3%. Principala cauza a acestei evolutii o reprezinta majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vatamari corporale. Potrivit UNSAR, asta inseamna ca asiguratorii nu pot acoperi integral, in acest moment, daunele si celelalte costuri doar din primele brute incasate.
”Subliniem ca ritmul de crestere al daunei medii in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 fata de primul trimestru al aceluiasi an a fost de dou? ori si jumatate mai mare decat ritmul de crestere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, in timp ce dauna medie a crescut cu 15%”, se mai arata in comunicatul UNSAR.
Mai mult, asiguratorii se asteapta ca nivelul ratei combinate a daunei sa creasca pana la sfarsitul acestui an, din cauza faptului ca daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent.
ASSAI: Datele din raportul ASF sunt neverificate, perimate si incomplete
De cealalta parte se afla reprezentantii service-urilor auto independente (ASSAI), care afirma ca datele cuprinse in raportul cu privire la situatia dosarelor de dauna RCA deschise in anul 2015 sunt neverificate, perimate si incomplete.
”Raportul furnizat de catre ASF contine informatii transmise de catre piata de asigurari, adica, acele informatii nu au fost verificate nici macar de catre ASF. Aceasta “analiza” efectuata de catre ASF se bazeaza pe buna-credinta si corectitudinea datelor furnizate catre piata de asigurari din Romania”, se subliniaza intr-un comunicat al ASSAI.
Mai mult, potrivit Asociatiei, in 2016 situatia platilor tuturor dosarelor de dauna RCA este una mult mai grava decat cea prezentata de catre ASF pentru anul 2015. ”Peste 70% dintre platile efectuate in baza politelor RCA sunt realizate in afara termenului legal. (...) Plata daunei achitata integral si in termen legal, asa cum ar trebui sa fie efectuata, reprezinta sub 7% din cazuri in anul 2016”, se mentioneaza in documentul citat.
Potrivit raportului ASF, publicat recent, in 2015, aproape 50% din dosarele de dauna pe RCA au fost platite cu intarziere.
Raportul ASF nu contine sanctiunile pentru abaterile constatate
Totusi, reprezentantii service-urilor apreciaza faptul ca ”ASF recunoaste in premiera, o stare de fapt existenta in Romania de peste 5 ani de zile. Companiile cu cota reprezentativa in piata RCA incalca legea si nu respecta termenele de plata”.
Insa ei acuza Autoritatea ca nici in urma constatarii acestor abuzuri nu comunica sanctiunile aplicate societatilor de asigurari pentru aceste abateri.
Totodata, ASSAI sustine ca din raportul ASF lipseste ”cel mai important element care conteaza pentru un consumator de produse de asigurari: procentul dintre suma solicitata de catre pagubit (in baza documentelor justificative) si suma reala achitata de catre asigurator. De peste 3 ani, peste 85% dintre platile efectuate de catre asiguratori in baza politelor RCA reprezinta plati partiale. Asta inseamna ca asiguratorul achita cat considera si raporteaza catre ASF ca plata a fost efectuata. Pagubitul ramane astfel…pagubit”; mai spun reprezentantii Asociatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul