top banner

Noi reguli pentru restituirea taxei auto, cu dobanda

07 August 2017 | Autor: Conso

Guvernul schimba, din nou, regulile cu privire la taxa auto, insa de aceasta data este vorba de restituirea acesteia. Executivul a stabilit, printr-o Ordonanta de Urgenta, ca soferii isi vor recupera taxa, indiferent de denumirea acesteia in momentul platii, pana cel tarziu in martie 2019.
Mai mult, cei care au de recuperat bani de la stat in contul taxei auto sunt indreptatiti si la dobanzi de la stat.
Conform legislatiei anterioare, cei care au platit taxa de-a lungul timpului, aveau posibilitatea sa o recupereze in termen de cinci ani, in rate anuale egale de cate 20%. Insa aceasta prevedere a fost suspendata, incepand din data de 1 februarie 2017, odata cu eliminarea timbrului de mediu, avand in vedere ca actul normativ care instituia aceasta ultima varianta a taxei a fost anulat, iar acesta continea si reglementarile cu privire la rambursarea taxei.
Astfel, Guvernul a stabilit o noua procedura de rambursare a taxei, inclusiv cu calendar clar de rambursare.
Care sunt termenele asumate de stat?
Asadar, pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, rambursarile sunt programate in perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018.
Pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, platile urmeaza sa se efectueze in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Pentru primirea banilor, platitorii taxei trebuie sa depuna o cerere la sediile ANAF.
Statul plateste dobanda pe fiecare zi de intarziere
Referitor la dobanzile datorate celor care au platit taxa, actul normativ prevede ca nivelul acesteia “va fi cel prevazut la articolul 174 alin. (5) din Codul de procedura fiscala”, transmite Guvernul. Articolul respectiv stabileste ca nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Modificarea modalitatii de rambursare a taxei auto survine si pe fondul avertismentelor venite de la institutiile europene, potrivit carora rambursarea in transe a taxei achitate integral nu este acceptabila.
Curtea Europeana de Justitie (CJUE) a constatat, in 9 iunie 2016, ca timbrul de mediu este incompatibil, partial, cu legislatia UE. Cazul timbrului de mediu a ajuns la CJUE ca urmare a faptului ca un roman a cerut in instanta restituirea timbrului de mediu, si, pentru ca cererea i-a fost respinsa, a mers mai departe, iar Curtea de Apel Cluj a pus problema compatibilitatii timbrului de mediu cu articolul 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si a transmis o serie de intrebari la CJUE.
La randul sau, Curtea Europeana a considerat ca timbrul de mediu include “ramasite” din fostele taxe auto aflate in vigoare in perioada 1 ianuarie 2007-15 martie 2013. Astfel, CJUE sustine ca, in anumite privinte, timbrul de mediu este incompatibil cu legislatia europeana.
Timbrul de mediu, cea mai recenta incercare a statului roman de a impune o taxa auto, a fost eliminat de la 1 februarie 2017, insa autoritatile au declarat in repetate randuri ca se cauta o formula de inlocuire a acestuia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul