In ultimii 3 ani numarul politelor obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale a crescut cu putin peste 100.000 unitati, in ciuda eforturilor de promovare si a sanctiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformeaza.
Cutremurul de o magnitudine de 7,9 grade, produs la o adancime de numai 10 kilometri, care a lovit luni dimineata Turcia la granita cu Siria a readus in atentia romanilor riscurile legate de un seism major, unul cu care si tara noastra s-a confruntat in 1977.
Ocazie cu care am dorit sa vedem cum a evoluat numarul politelor de asigurare impotriva dezastrelor (PAD) in ultimii ani.
PAD, adica Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, este primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.
Daunele acoperite prin asigurare sunt de maxim 20.000 euro pentru locuintele cu structura de rezistenta din beto armat (pentru cele cu peretii exteriori din caramizi nearse aceasta este de 10.000 euro) iar prima anuala este de 20 de euro (10 euro).
Cei care doresc sa aibe o acoperire suplimentara, pentru locuinte de valoarea mai mare, pot incheia separat o asigure facultativa a locuintei (nu poate fi cumparata separat, fara o asigurare PAD).
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea mai multor societăți de asigurare. PAID s-a constituit în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 12 societăți iar activitatea sa a început în februarie 2010, prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe fiind în 15 iulie 2010.
Cum a evoluat numarul de polite intre 2018 si 2023
La inceputul lunii ianuarie 2020, erau in vigoare un numar de 1,73 milioane polite iar la inceputul acestui an acesta urcase la numai 1,84 milioane polite active.
Daca mutam cursorul pe axa timpului la inceputul anului 2018, avem un numar de polite de 1,7 milioane, ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor au rams raman reticenti in a se asigura, desi un numar apreciabil de locuinte sunt in zone inundabile sau care pot fi afectate de alunecari de teren, ca sa nu mai pomenim de amenintarea unui cutremur care nu poate fi exclusa avand in vedere zona seismica din care face parte Romania.
In ciuda unui cost modest, echivalentul a 8 lei pe luna, doar 20% din populatie are locuintele asigurate prin PAD, dupa cum declara in octombrie 2022 directorul general PAID, Nicoleta Radu.
In ceea ce priveste sumele totale platite prin PAID celor care au suferit daune, aceasta a fost de 1,56 milioane de lei (484 cazuri) pentru persoanele asigurate care au fost afectate de inundatii si 0,98 milioane lei (93 cazuri) pentru persoanele afectate de alunecari de teren. Pentru cutremure s-au platit daune de 0,4 milioane lei (22 cazuri) in conditiile in care Romania nu a avut insa un seism major in ultimii ani (ceea ce creste insa riscul aparitiei acestuia candva in viitor).
Nici asigurarile facultative nu au o dinamica mult superioara. Potrivit rapoartelor trimestriale ale ASF, daca la finalul T3 din 2018 numarul politelor de asigurari facultative de locuinte era de 1,48 milioane, la finalul celui de al treilea trimestru din 2022 acesta urcase la 1,6 milioane, un avans de 120.000 unitati, destul de apropiat de cel al cresterii numarului de asigurari PAD intre ianuarie 2018 si ianuarie 2023, ceea ce arata ca in lipsa legarii celor doua produse numarul asigurarilor PAD ar scadea semnificativ.
Teoretic, reprezentantii autoritatilor locale pot amenda proprietarii care nu au incheiat asigurari obligatorii cu pana la 500 de lei (au datele celor care se asiugura de la PAID) dar pana acum acest lucru a fost in general evitat din ratiuni mai degraba electorale (se pierd voturi).
Povestea tragica petrecuta in Turcia si cresterea datoriei publice din Romania in ultimii ani (resurse mai mici pentru eventuale despagubiri pentru cei afectati dar neasigurati) ar trebui sa reprezinte un motiv de meditatie pentru cei care ezita inca sa se cumpere o polita.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News