Comisiile parlamentare propun o serie de modificari la legea asigurarii obligatorii de locuinta, ce limiteaza concurenta pe piata asigurarilor. Allianz – una din societatile de asigurare afectate - acuza schimbarile legislative din ultima perioada pentru ca nu urmaresc interesele asiguratilor.
Dupa modificari repetate a prevederilor legislative privind
asigurarea obligatorie de locuinte si suspendarea ulterioara a acestora, Comisia Parlamentara de politica economica, reforma si privatizare a propus de curand un alt set de modificari ale Legii 260/2008 ce ar urma sa fie dezbatute in plenul Camerei Deputatilor.
Legea ar forta populatia sa cumpere asigurari doar de la un grup de companii
Comisia parlamentara doreste ca persoanele fizice si juridice sa poata cumpara o asigurare facultativa a locuintei care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie numai de la asiguratorii membri PAID .
Astfel, companiile care nu fac parte din PAID ar fi prejudiciate daca noile modificari ar intra in vigoare in aceasta forma, iar reactiile nu au intarziat sa apara.
“Intre amendamentele admise, exista o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuinte in a-si alege furnizorul de protectie facultativa si ar distorsiona concurenta pe piata asigurarilor, prin limitari impuse exclusiv companiilor de asigurari care nu sunt membri ai PAID”, au comentat reprezentantii Allianz Tiriac, societate care nu este membra PAID.
Care este situatia actuala?
In prezent, proprietarii care doresc sa isi asigure locuinta, au la dispozitie 2 variante:
- fie incheie mai intai o polita obligatorie pentru 10.000 sau 20.000 euro dupa caz pentru respectiv riscurile de dezastru natural impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, iar daca se doreste, suplimentar si o polita facultativa,
- fie includ din start in polita facultativa si riscurile corespunzatoare politei obligatorii.
Clientii au posibilitatea de a alege orice companie de asigurare doresc, fara nicio restrictive impusa, atunci cand incheie o asigurare de locuinta care acopera si riscurile aferente politei obligatorii.
Amendamentul adus insa obstructioneaza aceasta libertate. Mai exact, persoanele care doresc sa nu mai incheie o asigurare de locuinta, trebuie sa incheie neaparat o asigurare facultativa la unul dintre cei 13 asiguratori actionari PAID.
Chiar daca in schimb, aleg o companie non-PAID pentru incheierea asigurarii facultative, acestia tot nu vor putea evita companiile actionare PAID, intrucat vor fi obligati sa incheie asigurarea obligatorie la una dintre acestea.
Bariere in calea liberei concurente
“Constatam cu surprindere ca exista tendinta de a aluneca spre impunerea unor practici anticoncurentiale pe segmentul asigurarilor de locuinte”, spune Aurel Badea, director executiv subscriere asigurari generale in Allianz-Tiriac.
Adoptarea art. 3 (9) in formula prezentata aduce, in mod evident, atingere liberei concurente, generand un dezavantaj competitiv pentru societatile de asigurare care nu sunt membri PAID.
“Lucrurile tind sa se complice si, de aceea, trebuie aduse clarificari. Noi consideram ca este absolut necesara derularea unei dezbateri consistente, la care sa participe toate partile interesate – reprezentanti ai autoritatilor, ai societatilor de asigurare, inclusiv ai PAID. Interesul comun al tuturor este acela de a gasi solutia care sa genereze o cat mai buna functionare a sistemului asigurarilor de locuinte, in primul rand sub aspectul atingerii unui numar cat mai mare de locuinte protejate”, apreciaza Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.
Modificarea legii nu serveste interesele asiguratilor
Reprezentantii Allianz arata ca legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor a generat rezultate pozitive in actuala formula si nu era necesara modificarea acesteia.
In 2011, numarul locuintelor asigurate a ajuns la aproape 60% din totalul fondului locativ, de cel putin 2 ori mai mare decat cele mai ridicate grade de cuprindere din ultimii 20 ani.
“Aceste statistici reprezinta o dovada clara a faptului ca, in varianta in vigoare incepand din decembrie 2010, Legea 260 si-a atins in buna masura scopul principal: acela de a genera un grad cat mai ridicat de protectie la nivelul fondului locativ din Romania”, se precizeaza in comunicatul emis de Allianz.
Mai mult, in proortie semnificativa, protectia achizitionata a fost la niveluri ce dimensioneaza valorile reale ale imobilelor (mult superioare cunatumului de 20.000 euro) si impotriva unei game extinse de riscuri (non-catastrofice, precum incendiu, explozie, etc.).
Conso.ro a sustinut un punct de vedere similar, inca din luna iulie 2012, cand CSA a transmis primele semnale ca intentioneaza sa modifice cadrul legal pentru asigurarea obligatorie a locuintei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News