Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) vrea sa creasca numarul politelor de asigurare obligatorie a locuintei, inclusiv prin vanzaarea online a acestora. Pentru acest lucru, insa, este nevoie de o serie de modificari legislative, sustine directorul genral al PAID, Nicoleta Radu - Neacsu.
"Polita obligatorie este, in acest moment, disponibila prin retelele de vanzari ale societatilor de asigurari si brokeri, la nivel national. In momentul de fata, nu putem vinde polite direct, este nevoie de o modificare legislativa in acest sens. Cand aceasta modificare va fi in vigoare, vom decide asupra celei mai bune variante de vanzare. Una dintre optiuni este vanzarea online, insa va trebui sa tinem cont si de normele de aplicare ale eventualelor modificari legislative", a declarat Nicoleta Radu - Neacsu.
Cresterea subscrierilor reprezinta o prioritate pentru PAID in contextul in care obiectivul sau principal este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Directorul General al Pool-ului declara la inceputul acestui an ca are in vedere implementarea unui plan de comunicare si promovare menit sa creasca notorietatea sistemului de asigurari obligatorii a locuintelor si a beneficiilor acestuia pentru proprietarii de locuinte. Bugetul campaniei este de 1% din subscrierile PAID in 2014, care s-au cifrat la circa 143 milioane lei.
"Constienti fiind ca populatia Romaniei nu este pe deplin constienta de importanta acestui produs de asigurare, am aprobat o strategie de comunicare si de marire a gradului de constientizare la nivelul populatiei. Aceasta strategie va fi implementata in acest an si speram ca la sfarsitul anului in loc de aproximativ 19% grad de penetrare sa obtinem mai mult. Noi am prognozat 10% crestere in 2015", a spus recent directorul PAID.
Societatea a incheiat anul trecut cu un portofoliu de 1,49 milioane de polite, dublu fata de 2013, dar in scadere de la un maxim de 1,57 milioane atins la inceputul lunii septembrie. Pe de alta parte, in Romania fondul locativ numara peste opt milioane de locuinte.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca amenzi de pana la 500 lei. Amenzile trebuie aplicate de primaria localitatii in care se afla locuinta.
In Europa exista sisteme de asigurare impotriva dezastrelor naturale in Danemarca, Olanda, Franta, Belgia, Elvetia, Norvegia, Marea Britanie sau Spania, dar si in state din afara comunitatii, precum Statele Unite ale Americii, Turcia sau Japonia.
"Fiecare stat are o politica proprie, adaptata nevoilor si provocarilor impuse de relief sau conditii meteo. Cu toate acestea, majoritatea statelor in care exista asemenea asigurari se confrunta cu un numar mic de subscrieri. Asadar, strategiile legate de campaniile de constientizare in randul populatiei si tacticile din domeniul vanzarilor reprezinta subiectele cele mai dezbatute cu omologii nostri", a completat Nicoleta Radu - Neacsu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News