top banner

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

23 Decembrie 2020 | Autor: Conso

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.
Desi primavara anunta o perioada dificila pentru traficul auto din cauza restrictiilor impuse pe fondul declararii starii de urgenta, asiguratorii nu au fost afectati pe partea de vanzari, arata cifrele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) 

Numarul contractelor RCA a crescut cu 5%

Astfel, valoarea totala a pietei RCA, dupa trimestrul al treilea din acest an, a ajuns la aproximativ 2,94 miliarde lei, restul pana la totalul clasei din care face parte (3,10 miliarde lei) reprezentand asigur?rile transportatorului pentru marfa transportat? in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. 

Exprimat in unitati anuale, pentru a tine seama de durata diferita a politelor, numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2020 a fost de 4,70 milioane contracte, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. 

La 30 septembrie 2020, cele mai mari ponderi erau detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (35%), respectiv 12 luni (29%) desi in ultimii ani s-a remarcat o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu o valabilitate de o luna (27% in prezent, fata de o pondere de numai 8% in urma cu 4 ani). 

Asigurarile auto continua sa domine pia?a asigurarilor generale (vorbim de asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, si asigurarile RCA, inclusiv cele de raspundere a transportatorului), acestea reprezentând circa 71% din totalul primelor brute subscrise.

Prima medie scade usor, dauna medie creste

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%, insa prima medie anualizata a sc?zut cu aproximativ 1%, inregistrand valoarea de 626 lei.

In schimb, dauna medie a urcat cu 6% (totalul daunelor platite în primele 9 luni ale anului a fost de 488 milioane lei). 

In ceea ce priveste evolutia defalcata a daunelor, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%. 

Concentrarea se accentueaza la varf

Primii doi asiguratori cumulau aproximativ 75% din portofoliul RCA din Romania la finalul celui de al treilea trimestru. E vorba de City Insurance cu 42,6% si Euroins cu 32%. 

Urmatoarea societate din clasament, Allianz Tiriac are 6,4%, urmata la mica distanta de Omniasig VIG cu 6,2%. Situa?ia este relativ asemanatoare cu cea consemnata la finalul trimestrului trei din 2019, cand Euroins avea tot 32% iar City Insurance se plasa la 39%, cei doi lideri cumuland atunci 71% din piata. 

In urma cu 4 ani, la finalul celui de al treilea trimestru din 2016, gaseam insa o distributie mai echilibrata a distributiei asigurarilor RCA. Astfel, Euroins avea cea mai mare felie, de 20%, urmata de Asirom VIG cu 17%, City Insurance cu 16%, Allianz Tiriac cu 9,4% si Omniasig VIG cu 8,9%. 

Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, poti fi sigur ca vei avea intotdeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul