top banner

Parlamentul s-ar putea reuni pentru a analiza criza RCA

05 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Parlamentul s-ar putea reuni intr-o sedinta comuna a celor doua Camere pentru a analiza criza din piata RCA, in contextul in care transportatorii au demarat un amplu protest la nivel national. O astfel de discutie a avut loc in conducerea Senatului, care a decis ca presedintii celor doua Camere sa analizeze aceasta posibilitate.
Transportatorii au circulat luni, timp de doua ore, cu viteza redusa pe liniile de centura, pe drumurile de trafic greu ale marilor orase din tara, provocand numeroase blocaje in trafic, in semn de protest fata de scumpirea politelor RCA.
Protestul acestora va culmina pe 15 septembrie cu un miting la care sunt asteptate peste 100.000 de masini in toate marile orase din tara, inclusiv in Bucuresti.
Trasportatorii cer si interventia Guvernului
”Guvernul trebuie sa dea aceasta Ordonanta de Urgenta pe care o cerem din 17 decembrie 2015 pentru modificarea legii RCA. Nu afectam cu nimic bugetul statului, decat, probabil, aceste multinationale (asiguratori -n.r.) isi vor reduce profitul. Atata tot", sustin reprezentantii transportatorilor.
Acestia spun ca premierul are la indemana doua solutii de care poate uza pentru rezolvarea crizei RCA si stingerea conflictului creat de companiile de asigurari cu transportatorii si posesorii de masini din Romania, si anume sa faca uz de Legea 21/1996 art. 4 privind interventia Guvernului in imprejurari exceptionale (pe motiv ca intreaga industrie de transport din Romania trece printr-o astfel de perioada cu totul exceptionala, de prabusire, din cauza cresterii nejustificate a costurilor cu politele RCA) sau sa adopte  proiectul de Lege al RCA, aflat in dezbatere la Senatul Romaniei, in Comisia pentru buget-finante, prin Ordonanta de Urgenta, pentru a intra imediat in aplicare.
Consiliul Concurentei: ASF are parghii pentru a verifica tarifele RCA
Intre timp, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a publicat un  raspuns primit de la Consiliul Concurentei in care institutia  sustine ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) are parghiile necesare pentru a controla piata RCA.
Astfel, Consiliul Concurentei este de parere ca ASF poate evalua, ”din punct de vedere tehnic, fundamentarea statistica si actuariala a calculului tarifului de prima si poate verifica in ce masura cresterea accentuata a primelor RCA pentru autovehiculele de transport marfuri are o justificare bazata pe riscurile pe care acestia le prezinta”.
In schimb, autoritatea de concurenta s-a exprimat impotriva unor masuri de plafonare a tarifelor pe piata politelor RCA, cosiderand ca o astfel de abordare nu ar rezolva problemele de pe piata RCA ci le-ar intensifica. In aceste conditii, Consiliul Concurentei a solicitat identificarea unor solutii alternative pentru imbunatatirea functionarii pietei, dar care sa nu blocheze mecanismele concurentiale.
In continuare, UNTRR solicita Parlamentului si Guvernului Romaniei sa verifice daca ASF si-a indeplinit rolul de autoritate de supraveghere. "Solicitam interventia de urgenta a Guvernului Romaniei, inainte ca lipsa de masuri din partea ASF in privinta situatiei RCA sa conduca la situatii nefaste, ireversibile", precizeaza Uniunea.
Un raport al ASF arata ca pretul mediu al unei polite RCA pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone a fost in iulie de 10.704 lei, cu 121% peste nivelul inregistrat in al doilea trimestru din 2015, de 4.843 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul