Societatile de asigurare vor plati penalitati majorate pentru modul in care gestioneaza dosarele de dauna in cazul politelor RCA. Acestea urca de la 0,1% la 0,2% din valoarea despagubirii, pentru fiecare zi de intarziere. Decizia are la baza numarul mare de reclamatii primite de CSA.
Aceste penalitati se aplica societatilor care se eschiveaza de la plata daunei, precum si in cazul in care plata se face in mod defectuos, respectiv suma achitata este diminuata nejustificat.
Termenul legal de plata a despagubirilor este de maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii cuatumului daunelor sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
“Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu.
In primele 9 luni ale anului, CSA raporta peste 3.500 de reclamatii primite de la asigurati cu privire la modul de plata a despagubirilor in cazul politelor RCA, cele mai multe sesizari vizand
Euroins, Carpatica Asig si Astra, asa cum o arata datele furnizate de Comisie.
Inceperea investigatiilor se notifica in maxim 5 zile lucratoare
Comisia a adus si alte modificari in cazul legislatiei privind asigurarea RCA, ce vizeaza cu precadere protectia persoanelor pagubite.
In acest sens, termenul maxim in care societatea de asigurare are obligatia de a informa pagubitul asupra intentiei de a desfasura investigatii a fost redus la 5 zile lucratoare, fata de 10 zile cat este in prezent.
Pe de alta parte, in cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa o depaseasca pe cea a vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a notifica pagubitul asupra valorii maxime a despagubirii ce poate fi acordata in cel mult 10 zile de la data avizarii daunei.
Respingerea pretentiilor de despagubire trebuie motivata
Noile prevederi legislative obliga societatile de asigurare la plata despagubirilor in situatiile in care nu au informat pagubitul de respingerea pretentiilor de despagubire si de motivele respingerii, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei.
Limita maxima de despagubire la asigurarilor auto RCA va fi majorata din 2012 la 1 milion euro per eveniment, indiferent de numarul de parti implicate, in cazul
pagubelor materiale. Pentru vatamarile corporale si decese, valoarea maxima a despagubirii va urca la 5 milioane euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News