Companiile de asigurari includ in oferta lor planuri financiare pentru copii. Asemeni altor produse si servicii destinate copiilor, segmentul merge bine chiar si in conditii de criza, ca doar orice parinte doreste ce-i mai bun pentru cel mic. Cand agentul de asigurare incepe sa ne vorbeasca despre mersul la facultate, casatorie sau ajutor la achizitionarea unei locuinte, semnarea contractului mai este parafata si cu 2-3 lacrimi de fericire.
Parintii care doresc sa incheie un plan financiar pentru copil trebuie in primul rand sa se decida asupra tipului politei. Clientii pot opta fie pentru un produs traditional, fie pentru unul investitional. Diferentele sunt notabile.
In primul caz nu exista surprize. La inceput stabilesti suma pe care doresti sa o virezi anual – poti alege o frecventa de plata care sa te avantajeze – iar suma de bani pe care o va primi copilul tau la maturitatea contractului este garantata. La aceasta suma se mai adauga o parte din profitul pe care compania il obtine investind banii tai. Aceasta este o componenta variabila insa, in principiu, clientul stie la cat sa se astepte la expirarea politei.
Primele platite iti mai garanteaza un lucru. Daca pe parcursul derularii contractului, parintele decedeaza, atunci compania de asigurari preia in locul acestuia plata primelor pana la scadenta. Fie ca discutam despre Academica (ING Asigurari de Viata), Magister (BCR Asigurari de Viata) sau Majorat (Generali Asigurari), toate planurile financiare au inclusa aceasta prevedere.
Caracteristici asemanatoare intre oferte
In majoritatea cazurilor discutam despre o durata minima a contractului de 5 ani. Exista insa si polite, precum Junior Extra de la Alico Asigurari sau Start de la Grawe Romania, cu o durata de minim 10 ani. Primele minime platite lunar, acceptate de catre societati, pornesc de la 40-50 lei in functie de companie. Clientii pot alege sa indexeze anual valoarea primelor la inflatie, sa modifice cuantumul platilor, sa adauge extra-acoperiri, acestea din urma prin plati suplimentare.
Atentie! Un plan financiar pentru copil, de tip traditional, nu trebuie ales in baza «randamentului». S-ar putea sa gasiti depozite bancare care sa returneze sume mult mai mari decat cele obtinute din asigurare. Trebuie sa tineti cont insa ca un astfel de plan are si o componenta de protectie – asigurarea in caz de deces. Si mai exista un aspect favorabil asigurarii. Cel putin in prezent beneficiile obtinute din asigurari nu se impoziteaza.
Produsele unit-linked necesita asumarea unui risc
Daca in cazul produsului traditional lucrurile sunt fixate de la inceput, planurile financiare de tip unit-linked pot aduce surprize. Unele frumoase, altele mai putin. Te poti trezi la maturitatea contractului ca in cont s-a strans dublul banilor pe care i-ai depus, la fel cum s-ar putea sa constati ca al tau copil va primi o suma mai mica decat cea pe care ai depus-o de-a lungul anilor.
Asa cum mentionam, riscul investitional ne apartine. Noi suntem cei care decidem gradul de risc al fondului in care se fac plasamentele. Majoritatea asiguratorilor administreaza fonduri cu grade de risc diferite si putem opta de la investitii aproape sigure in instrumente cu venit fix pana la o expunere inalta pe burse.
Atentie! Daca doriti sa comparati ofertele mai multor asiguratori, solicitati de la fiecare scenariul 0% randament. Asa veti putea vedea mai bine taxele si comisioanele percepute de fiecare societate si opta pentru varianta optima. Nu de alta dar unele companii au anumite comisioane fixe, alte exprimate procentual si, exceptand cazul in care sunteti un mare matematician, nu veti reusi sa observati incarcarile la prima ale companiilor.
Exista si in varianta unit-linked o componenta de protectie. La majoritatea politelor existente in piata, asa cum este si cazul Bursei de studii oferite de Aviva Asigurari de Viata, produsul include optiunea de protectie a primelor ce garanteaza ca suma prevazuta pentru copil se va strange chiar daca parintele decedeaza.
Cum ofertele pot fi cu greu diferentiate pe segmentul riscurilor asigurate, pentru a facilita vanzarea politelor multe companii au recurs la elemente surpriza.
Spre exemplu, la Alico Asigurari clientul primeste un bonus de maturitate, de 5-10% din suma asigurata daca primele au fost achitate la termenul stabilit in contract. La ING Asigurari de Viata exista discount-uri: 5% daca valoarea primei anualizate depaseste 1.400 lei si inca 6% daca se alege o frecventa de plata anuala. Asta inseamna ca societatea va suporta din propriul buzunar reducerea pe care ne-a acordat-o, astfel incat suma asigurata sa ramane cea planificata.
Crescendo, asigurarea unit-linked pentru copii de la Generali Asigurari, prevede acordarea unui bonus de performanta in valoare de 50% din valoarea contului in cazul in care copilul beneficiar a obtinut in toti anii de scoala, pana la expirarea contractului, numai calificative «foarte bine» si medii anuale cuprinse intre 9,50 si 10.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News