Inundatiile recente au dus la avizarea a 1.700 de dosare de dauna pentru incasarea despagubirilor aferente asigurarilor pentru locuinte, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Foarte multe familii raman sa astepte ajutorul de stat, avand in vedere ca 75% dintre locuintele existente nu sunt asigurate printr-o polita facultativa.
La sfarsitul lunii iunie, cifrele centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) aratau ca erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor. Avand in vedere ca in Romania sunt 8,4 milioane de locuinte proprietate personala, reiese ca peste 75% dintre case nu sunt asigurate.
In zona de Nord-Est a tarii, unde inundatiile au avut cel mai mare impact, sunt inregistrate in jur de 1,3 milioane de locuinte. Numarul celor care vor putea primi despagubiri este insa de cateva sute. Conform datelor CSA, au fost avizate pana acum doar 321 de dosare de dauna in judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui.
In zona de Sud-Est – judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta - numarul dosarelor avizate este de 132, iar in Sud Vest – Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt – inca 122 de proprietari vor putea primi despagubiri de la societatile de asigurare.
In total, inundatiile produse in ultima perioada au condus la avizarea a 1.700 de dosare de dauna pana in prezent, de catre companiile Allianz-Tiriac, Ardaf, Astra Asigurari, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Euroins, FATA Asigurari si Generali. Plata despagubirilor a inceput chiar din aceasta saptamana.
“Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa incheiate”, se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Asigurarea obligatorie ar fi acoperit riscul de inundatie
CSA subliniaza faptul ca si in trecut toate persoanele care au fost asigurate si au inregistrat daune au fost despagubite de catre societatile de asigurare. Daunele platite in 2009 au fost de 7,5 milioane euro, iar in 2008, de 4,6 milioane euro.
Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren. Aceleasi riscuri ar urma sa fie acoperite si de asigurarea obligatorie a locuintelor in limita a 10.000-20.000 euro. Intarzierea cu care aceasta asigurare se implementeaza face insa ca numeroase familii sa nu poata primi in prezent compensatii, fiind nevoite sa se multumeasca cu ajutoarele de stat.
Inventarul pagubelor produse de inundatii urmeaza sa fie pregatit pana pe 15 iulie de catre Inspectoratul de Stat pentru Constructii, in vederea accesarii Fondului de Solidaritate al UE.
Potrivit procedurilor europene, in termen de 10 saptamani de la data producerii primelor inundatii, trebuie sa fie inaintata catre UE cererea fundamentata si argumentata, pe baza de documente cu privire la pagubele suferite. Despagubirile maxime pe care Romania le poate primi sunt de 75 milioane euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News