top banner

Politele de asigurare acopera 1.700 locuinte inundate

08 Iulie 2010 | Autor: Marius Serban

Inundatiile recente au dus la avizarea a 1.700 de dosare de dauna pentru incasarea despagubirilor aferente asigurarilor pentru locuinte, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Foarte multe familii raman sa astepte ajutorul de stat, avand in vedere ca 75% dintre locuintele existente nu sunt asigurate printr-o polita facultativa.
La sfarsitul lunii iunie, cifrele centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) aratau ca erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor. Avand in vedere ca in Romania sunt 8,4 milioane de locuinte proprietate personala, reiese ca peste 75% dintre case nu sunt asigurate.
Bilantul daunelor
In zona de Nord-Est a tarii, unde inundatiile au avut cel mai mare impact, sunt inregistrate in jur de 1,3 milioane de locuinte. Numarul celor care vor putea primi despagubiri este insa de cateva sute. Conform datelor CSA, au fost avizate pana acum doar 321 de dosare de dauna in judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui.
In zona de Sud-Est – judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta - numarul dosarelor avizate este de 132, iar in Sud Vest – Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt – inca 122 de proprietari vor putea primi despagubiri de la societatile de asigurare.
In total, inundatiile produse in ultima perioada au condus la avizarea a 1.700 de dosare de dauna pana in prezent, de catre companiile Allianz-Tiriac, Ardaf, Astra Asigurari, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Euroins, FATA Asigurari si Generali. Plata despagubirilor a inceput chiar din aceasta saptamana.
“Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa incheiate”, se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Asigurarea obligatorie ar fi acoperit riscul de inundatie
CSA subliniaza faptul ca si in trecut toate persoanele care au fost asigurate si au inregistrat daune au fost despagubite de catre societatile de asigurare. Daunele platite in 2009 au fost de 7,5 milioane euro, iar in 2008, de 4,6 milioane euro.
Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren. Aceleasi riscuri ar urma sa fie acoperite si de asigurarea obligatorie a locuintelor in limita a 10.000-20.000 euro. Intarzierea cu care aceasta asigurare se implementeaza face insa ca numeroase familii sa nu poata primi in prezent compensatii, fiind nevoite sa se multumeasca cu ajutoarele de stat.
Inventarul pagubelor produse de inundatii urmeaza sa fie pregatit pana pe 15 iulie de catre Inspectoratul de Stat pentru Constructii, in vederea accesarii Fondului de Solidaritate al UE.
Potrivit procedurilor europene, in termen de 10 saptamani de la data producerii primelor inundatii, trebuie sa fie inaintata catre UE cererea fundamentata si argumentata, pe baza de documente cu privire la pagubele suferite. Despagubirile maxime pe care Romania le poate primi sunt de 75 milioane euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul