top banner

Politele RCA si-au extins aria de despagubiri

01 Iunie 2010 | Autor: Valentin Ciobanu

Politele RCA si-au extins aria de despagubiri

Incepand cu data de 25 mai 2010 a intrat in vigoare Ordinul 5/2010 pentru punerea in aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Actul reglementeaza drepturile si obligatiile atat ale societatii de asigurari cat si ale asiguratului RCA.
Daca ati suferit prejudicii in urma unui accident produs de catre conducatorul unui autovehicul asigurat, trebuie sa stiti ca asiguratorul respectiv are obligatia de a va despagubi, in forma baneasca, pentru o serie de elemente. In primul rand discutam despre pagubele materiale. Acestea au o pondere ridicata in totalul despagubirilor realizate de companiile noastre.
Totusi, in ultimul timp, s-a constatat o redimensionare a cheltuielilor efectuate pentru stingerea obligatiilor rezultate in urma vatamarilor corporale sau a decesului. Desi in Romania atat numarul solicitarilor cat si valoarea platilor aferente acestei categorii de despagubii sunt inca reduse comparativ cu medie europeana, ele se vor adapta in urmatorii ani la practica internationala.
Deja asiguratorii consemneaza despagubiri mari pentru vehicule asigurate ce au fost implicate in accidente in afara granitelor tarii. In astfel de situatii se aplica legislatia tarii pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, iar limitele cat si platile realizate efectiv sunt pe masura.
Repere pentru stabilirea despagubirilor
O serie de repere servesc la stabilirea despagubirilor acordate in cazul vatamarii corporale sau a decesului. Pentru vatamari se ia in calcul diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea, venitul mediu lunar net daca persoana nu are calitatea de salariat, salariul de baza minim brut pe economie etc.
In cazul decesului se platesc despagubiri pentru cheltuielile de inmormantare, cele cu transportul cadavrului si pentru veniturile nete nerealizate si alte cheltuieli rezultate in perioada de la data producerii accidentului si pana la data decesului. Desigur, in ambele situatii mentionate, pot fi solicitate despagubiri pentru daune morale, in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
Despagubiri mai putin cunoscute
Pe langa despagubirile aferente pagubelor materiale, vatamarilor corporale sau decesului puteti solicita asiguratorului sume care sa acopere cheltuielile de judecata efectuate. Mai mult, exista posibilitatea de primi despagubiri pentru pagubele rezultate in urma imposibilitatii de a utiliza vehicului avariat.
Desigur, toate indemnizatiile mentionate anterior sunt conditionate de valabilitatea politei de asigurare RCA la momentul producerii evenimentului asigurat. Pretentiile formulate in cererea de despagubire trebuie sa fie probate cu acte.

In plus, valoarea platilor nu poate depasi limitele de despagubire stabilite in lege. Pentru 2010 discutam de 500.000 euro in cazul pagubelor materiale si 2.500.000 euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial. Aceste limite vor fi majorate gradual, de la un an la altul, valoarea avansata pentru 2012 fiind de un milion de euro, pentru pagube materiale si 5 milioane euro pentru vatamari si decese.

Trebuie sa stiti ca aveti dreptul la despagubiri chiar daca accidentul s-a produs pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri, atat in timpul deplasarii cat si al stationarii autovehiculului.

Acestea se acorda pentru prejudiciul produs de dispozitive sau instalatii ce echipeaza vehiculul – inclusiv pentru cel produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii – dar si pentru prejudiciul produs din culpa conducatorului vehiculului asigurat chiar daca la momentul producerii accidentului conducatorul a utilizat autovehiculul fara consimtamantul asiguratului, nu este titularul unui permis care sa-i acorde dreptul conducerii vehiculului respectiv sau nu a respectat obligatiile de ordin tehnic cu privire la starea vehiculului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul