Foarte multe persoane nu si-au reinnoit asigurarea obligatorie a locuintei in ultimele luni, astfel ca numarul politelor in vigoare a ajuns la un nivel extrem de scazut. Pentru a salva situatia, CSA a modificat legislatia in regim de urgenta.
In cursul lunii iulie 2012, numarul de asigurari obligatorii de locuinta s-a prabusit: de la 450.000 de polite active, cat erau la inceputul lunii, la doar 246.000 de polite la sfarsit de luna. Foarte multi proprietari nu si-au reinnoit asigurarile obligatorii, iar acest comportament se manifesta de cateva luni.
Asigurarea locuintei a devenit obligatorie din iulie 2010, proprietarii avand la dispozitie 1 an pentru a se asigura, fara a risca plata unei amenzi.
In decembrie 2010, Parlamentul a decis ca persoanele care au incheiat o asigurare facultative nu sunt obligate sa cumpere si polita obligatorie.
Teama de amenda a disparut
Chiar si asa, vanzarile au continuat sa creasca, existand teama de a nu primi amenda din partea primariei, pe fondul unei campanii de mediatizare a acestui aspect. In octombrie 2011, s-a atins un maxim al vanzarilor, fiind incheiate peste 850.000 de polite obligatorii, conform datelor publicate de PAID.
Ulterior, multe dintre polite nu au mai fost reinnoite, astfel ca la sfarsitul lui 2011, numarul de polite valabile ajunsese la 550.000. Tendinta a continuat si mai agresiv in acest an, mai ales ca niciun primar nu isi permitea sa amendeze votantii pentru neasigurarea locuintei, cand alegerile locale bateau la usa.
Asa s-a ajuns la numai 246.000 de polite valide la sfarsitul lui iulie 2012, in conditiile in care in tara exista 8,3 milioane de locuinte. Daca tendinta ar continua si in lunile urmatoare, numarul de asigurari obligatorii valide ar risca sa devina derizoriu.
CSA intervine in regim de urgenta
PAID – societatea care emite asigurari obligatorii de locuinta - a gasit insa intelegere la actuala conducere a CSA, care modificat legislatia in regim de urgenta.
Solutia gasita de CSA a fost sa oblige persoanele care aveau deja o asigurare facultativa de locuinta sa isi cumpere si una obligatorie.
Chiar daca nu se tem de amenda primariei, cei care au credit cu ipoteca vor fi obligati de banca sa cumpere si asigurarea obligatorie. Cum polita facultativa nu va mai acoperi riscul de catastrofa naturala decat pentru sume de depasesc 20.000 euro, iar banca impune asigurarea locuintei pentru toate riscurile, asigurarea nu va putea fi evitata de persoanele cu credite.
In plus, CSA a motivat suplimentar si agentii de vanzari, deoarece comisioanele brokerilor au fost dublate: de la 10% din prima de asigurare la 20%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News