Reclamele de genul "RCA ieftin" ar trebui interzise, considera presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu. El a declarat, in cadrul unui eveniment de specialitate, ca astfel de reclame actioneaza impotriva protectiei consumatorului.
“Am iesit azi din Bucuresti si am vazut un panou publicitar cu RCA ieftin. Nu se poate sa faci o astfel de reclama. Noi, ASF, probabil ca ar trebui sa interzicem aceasta reclama, care este impotriva protectiei consumatorului”, a precizat presedintele ASF.
Potrivit acestuia, "RCA ieftin" inseamna, pentru o companie de asigurari, generare de lichiditati (cash generation) si nu administrare de risc (risk administration).
ASF vrea sa stie in cat timp platesc asiguratorii daunele
"Trebuie sa trecem mai accelerat la protectia consumatorului. Protectia consumatorului nu inseamna doar petitii. Ne-am apucat de o analiza statistica, in care vom vedea in cat timp asiguratorii isi onoreaza obligatiile si in cat timp isi compenseaza clientii. Este mult de lucru la protectia consumatorului" a mai spus Negritoiu.
Asigurarile obligatorii auto (RCA) au fost puternic promovate de-a lungul timpului pe principiul pretului cel mai redus, mai ales ca nu se adreseaza direct celui care cumpara polita ci tertilor care ar putea fi victime ale titularului politelor in trafic.
In plus, o serie de companii s-au expus excesiv pe aceasta piata, vanzand polite obligatorii ieftine, iar problemele financiare nu au intarziat sa apara. Este cazul Astra Asigurari, societate aflata in faliment, Euroins si City Insurance, in administrare speciala, si Carpatica Asig, in procedura de rezolutie.
Tarifele la RCA nu mai au motive sa creasca
Referitor la tarifele pentru politele RCA, presedintele ASF sustine ca acestea nu vor mai creste in perioada urmatoare, in conditiile in care nu mai exista argumente fundamentale pentru majorarea acestora de catre asiguratori.
„A crescut predictibilitatea in piata, avem predictibilitate si noi ca institutie. Suntem in stare acum sa spunem ca rata combinata a daunei va ajunge la nivelul de circa 100% pana la finalul acestui an, adica la un nivel la care costurile sunt egale cu cheltuielile”, a mai spus presedintele ASF.
In 2015, tariful mediu platit de soferii romani pentru asigurarea auto obligatorie s-a situat la 656,7 de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News