Primaria reprezinta un “nod feroviar” extrem de important pe traseul asigurarii obligatorii pentru locuinta. Potrivit prevederilor legislative, ea reprezinta un vector de comunicare intre cetatean si PAID. Dar, asa cum deja se contureaza, primaria va juca si un alt rol, respectiv cel de conexiune intre agentul de asigurari si cetatean.
Primariile sunt in plin proces de transmitere catre PAID a listelor constructiilor cu destinatie de locuinta. Proprietarul trebuie sa achizitioneze polita de asigurare obligatorie a locuintei pana la data de 15 ianuarie 2011 sau, daca a incheiat o asigurare facultativa, in maxim cinci zile din momentul expirarii acesteia.
Odata incheiata aceasta perioada de gratie, pe baza datelor furnizate de PAID catre primarii, acestea vor juca un nou rol, respectiv cel de aplicare a amenzilor in cazul neasigurarii locuintelor. Daca primul rol a necesitat numai eforturi din partea primariilor, cel de-al doilea va aduce si rasplata.
Atat timp cat nu exista o metodologie de calcul a nivelului amenzii, ci doar un interval al valorii cuprins intre 100 si 500 lei, vom asista cel mai probabil la plati informale pentru a reduce cuantumul amenzii la minimul prevazut in lege.
Fifty-fifty si nu mai consulta publicul
Pana la majorarea veniturilor primariilor prin aplicarea amenzilor in cazul neasigurarii, mai este drum lung si multi economisti ne-au invatat sa gandim pe termen scurt. Deja a inceput sa se contureze un nou rol al reprezentantilor primariei, respectiv cel de conexiune intre agentul de asigurari si cetatean.
Acest mix este benefic atat primarului cat si agentului, in timp ce in cazul cetateanului nu produce efecte, altele decat cele ale asigurarii. Pe de-o parte, dat fiind comisionul de 1-2 euro/polita, agentul nu este motivat suficient pentru a lua la picior satele situate la distante mari de centrele urbane. Sansele incheierii unor asigurari facultative in aceste zone, sursa unor castiguri mult mai mari, sunt de asemenea modeste.
In aceste conditii, intre cetateni si agent se va interpune primarul. El va alege o societate de asigurari membra a PAID si o va propune tuturor proprietarilor, cel mai probabil in urma incasarii unui procentaj din comision. Activitatea devine astfel rentabila atat pentru agentul de asigurari, care se va deplasa pentru cateva sute sau mii de contracte, cat si pentru primar.
Cat timp plata despagubirilor suferite in urma activarii unui risc acoperit de polita obligatorie este realizata de catre PAID, optiunea primarului nu produce efecte asupra cetateanului. Proprietarul in cauza va contacta agentul de asigurare care i-a vandut polita si va depune dosarul de dauna la societatea aleasa insa plata va fi efectuata de catre PAID, eliminandu-se astfel eventuale tratamente discriminatorii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News