Brokerii de asigurare, reuniti in Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR), si-au anuntat obiectivele si principalele directii de activitate pentru acest an. Printre acestea, chiar primul pe lista, este cel referitor la consilierea si informarea clientului de asigurari.
„Clientul trebuie sa fie in centrul atentiei brokerului de asigurare. In consecinta, PRBAR promoveaza contributia brokerului in procesul de intermediere, dar mai ales in oferirea de consultanta si servicii post-vanzare. Aceasta contributie are ca scop final imbunatatirea protectiei consumatorului de produse de asigurare din Romania”. Asa suna primul obiectiv anuntat de organizatia patronala.
In acest sens, PRBAR anunta ca este deja membru in Grupul Consultativ pentru Protectia Consumatorului al ASF.
Brokerii de asigurare au fost acuzati, in reperate randuri, in special de reprezentantii service-urilor independente, de faptul ca nu reprezinta interesele clientilor in relatia cu asiguratorii, nu ii consiliaza in caz de dauna si nu ii informeaza pe acestia cu privire la drepturile pe care le au.
Ce alte obiective isi mai propune patronatul?
Totodata, organizatia promite ca va participa, impreuna cu ASF, la definirea corecta a ocupatiilor din domeniul asigurarilor.
In opinia membrilor organizatiei, pregatirea profesionala trebuie sa se faca diferentiat, in functie de tipul de polite emis: obligatorii, care sunt mai usor de emis, sau complexe, care presupun cunostinte deosebite de legislatie, tehnici de vanzare etc.
De asemenea, brokerii vor schimbari in relatia cu companiile de asigurare. „In spiritul egalitatii intre partile semnatare ale unui contract comercial, PRBAR isi propune reasezarea contractului de intermediere broker-asigurator in formula win-win, atat din punct de vedere juridic, cat si comercial”, mai reiese din lista citata.
Brokerii vor sa intermedieze si alte produse financiare
Un alt obiectiv al organizatiei este reprezentat de imbunatatirea legislatiei ce reglementeaza activitatea brokerilor, in sensul acceptarii si recunoasterii conceptului de co-brokeraj conform unui studiu al pietei europene realizat de Marsh Romania, eliminarii obiectului unic de activitate la companiile de brokeraj si posibilitatea intermedierii altor produse financiare, si reglarii conceptului de mandat unic oferit de client, conform reglementarilor cuprinse in IDD - Directiva Distributiei in Asigurari.
Pe de alta parte, PRBAR isi propune sa contribuie la elaborarea de norme de functionare a unor companii mutuale in domeniul asigurarilor, dar si operationalizarea conceptului de micro-asigurare.
In acelasi timp, patronatul sustine independenta decizionala si functionala a celor 3 sectoare ale ASF, care, potrivit membrilor acestuia, poate fi realizata doar cu profesionisti, oameni de specialitate si cu experienta in asigurari.
Tot in acest an, PRBAR isi propune sa semneze un parteneriat cu PAID pentru a putea vinde direct polite obligatorii PAD, fara intermedierea asiguratorilor. „In acest fel, PRBAR poate contribui la cresterea gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania”, anunta organizatia.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News