top banner

Asiguratii RCA indreptatiti solicita rareori daune pentru vatamari corporale

02 August 2010 | Autor: Valentin Ciobanu

Birocratia, insuficienta cunoastere a legislatiei sau existenta unor plati informale sunt doar cateva dintre motivele ce mentin inca redusa valoarea despagubirilor pentru vatamari corporale. In 2009, asiguratorii RCA au platit pentru acest tip de dauna aproximativ 67 milioane lei, ceea ce reprezinta doar 4,4%  din indemnizatiile brute platite.
Rata medie europeana a indemnizatiilor aferente vatamarilor corporale a depasit inca de acum cativa ani pragul de 50% din totalul cheltuielilor cu despagubirile efectuate de asiguratori.
Mai mult ca sigur, in urmatorii ani procentajul dimensionat de industria autohtona a asigurarilor pe segmentul RCA se va inscrie pe un trend ascendent, insa amplitudinea pantei ramane inca necunoscuta.
In 2008, indemnizatiile brute platite de asiguratorii ce au in portofoliu polita de raspundere civila auto au insumat aproape 1.178 milioane lei. Doar 41 milioane lei din totalul mentionat au fost achitate in contul vatamarilor corporale, restul banilor stingand obligatii pentru daune materiale.
Anul trecut, au fost inregistrate indemnizatii brute platite in valoarea de aproape 1.532 milioane lei, partea cuvenita pentru vatamari corporale fiind de 67 milioane lei.
In aceste conditii, ponderea despagubirilor platite pentru vatamari corporale a crescut in 2009 cu 1 pp, pana la 4,4%. Chiar si aceasta valoare redusa necesita o noua ajustare. O parte semnificativa din cele 67 milioane lei a fost achitata in contul cetatenilor straini.
Sa nu uitam ca polita RCA are atasata si asigurarea Carte Verde, valabila in majoritatea tarilor europene. Iar cuantumul despagubirilor in cazul vehiculelor asigurate ce au fost implicate in accidente in afara granitelor tarii este semnificativ mai mare. Motivul? In astfel de situatii se aplica legislatia tarii pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, iar limitele cat si platile realizate efectiv sunt pe masura.
Persoanele vatamate nu stiu ca pot solicita despagubiri
Lipsa de informare a asiguratilor reprezinta principalul motiv al numarului redus de solicitari de daune pentru vatamari corporale. Pe langa despagubiri pentru pagube materiale, putini din cei indreptatiti stiu ca pot solicita bani pentru vatamari corporale, deces sau pentru cheltuielile de judecata efectuate.
Pentru anul 2010, limita maxima privind despagubirile pentru vatamari corporale a fost fixata de reglementator la 2,5 milioane euro, urmand ca pana in anul 2012 aceasta sa ajunga la 5 milioane euro. Cu toate acestea, exceptand sumele platite pentru aceste evenimente produse pe teritoriul altor state, despagubirile realizate de asiguratori sunt infime.
Poate ca ar fi timpul ca legislatia sa prevada inclusiv limite minime de despagubire, in functie de natura vatamarii. Desigur, daca asiguratul considera ulterior ca este neindreptatit, prin plata sumei minime, el se poate adresa instantei.
In strainatate – companii specializate acorda asistenta
O astfel de masura va afecta companiile de asigurari pe termen scurt, dar si asiguratii intrucat primele de asigurare vor fi majorate, dar s-ar putea sa fie benefica pe termen mediu si lung. Atat timp cat nu exista o grila orientativa a despagubirilor pentru vatamari corporale, ci doar limite maxime, odata cu majorarea acestora s-ar putea sa asistam la aparitia unui numar tot mai mare de companii specializate in acordarea de asistenta pentru solutionarea dosarelor de dauna pentru vatamari corporale.
Astfel de firme, numeroase in strainatate, isi ofera serviciile de consultanta contra unui comision aplicabil la valoarea despagubirii obtinute, iar interesul lor este desigur sa maximizeze suma de bani incasata de client. Spre exemplu, in Marea Britanie, aproximativ 90% din dosarele cu vatamari corporale asistate de firme specializate au primit o solutionare favorabila reclamantului. Cheltuielile cu aceste servicii nu sunt chiar reduse, ele putand ajunge la cateva zeci de procente din cuantumul despagubirii, insa suma ramasa este preferabila variantelor putin sau nimic de la noi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul