top banner

Reactii pro si contra pe proiectul de lege RCA

07 Aprilie 2016 | Autor: Conso

Patronatele din transporturi au solicitat Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) sa transmita proiectul de lege privind RCA la Guvern pentru a fi aprobat prin Ordonanta de Urgenta. Insa, in timp ce acestia se declarau partial multumiti de forma proiectului, ASSAI spune ca acesta este „un cadou otravit” pentru asigurati.
Proiectul a fost finalizat de ASF si urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara. Insa firmele de transport spun ca procesul ar fi prea lung.
„Aprobarea prin Ordonanta este singura solutie pentru diminuarea tarifelor RCA. Parlamentaii vor intra in pregatiri pentru alegeri, in luna mai, apoi va incepe vacanta de vara si astfel ar trece anul fara a se lua masuri impotriva cresterii nejustificate a RCA pentru toti romanii”, se arata intr-un comunicat al Confederatiei Operatorilor si Trasnportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).
In cazul in care Guvernul refuza sa isi asume raspunderea in acest caz, firmele din domeniu sustin ca muta protestele in Piata Victoria.
Firmele vor pret de referinta pe piata RCA
Pe de alta parte, transportatorii spun ca proiectul de lege finalizat de ASF a tinut cont in mare masura de propunerile lor, insa mai sunt apecte de clarificat. Printre acestea se afla si solicitarea operatorilor ca in lege sa se introduca obligativitatea ASF de a calcula un pret de referinta pentru RCA.
De asemenea, se mai discuta pe propunerile transportatorilor de a se aplica o serie de sanctiuni companiilor de asigurari daca nu informeaza ASF cu privire la modul de calcul al RCA, si pe propunerea ca legea sa prevada modalitati de responsabilizare a conducatorului auto.
ASSAI: Legea contine prevederi pro-asiguratori si anti-asigurati
Noua varianta a legii RCA este „un cadou otravit, cu accente anticonstitutionale in defavoarea consumatorilor de asigurari”, sustine Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI).
Potrivit unui comunicat al Asociatiei, proiectul contine o serie de prevederi pro-asigurator si anti-asigurat. Printre acestea se numara faptul ca procedura de constatare a daunelor a fost eliminata din lege, ASF dorind ca aceasta sa fie stabilita prin norme. „ASSAI insista ca procedura de constatare a daunelor sa fie mentionata in cadrul legii RCA, penru ca ASF a incetat sa mai fie o institutie credibila care sa garanteze echilibrul dintre asiguratori si asigurati”, se arata in comunicat.
Service-urile nu sunt de acord nici cu faptul ca s-a eliminat obligativitatea asiguratorilor de a notifica in termen de 5 zile lucratoare de la data avizarii daunei  pagubitii RCA, atunci cand vor sa le introduca in cercetari de 90 de zile dosarul de dauna. Potrivit ASSAI, acest aspect afecteaza pagubitul care isi repara masina cu banii lui, crezand in buna credinta a asiguratorului RCA, si abia dupa ce depune actele de reparatie la asigurator  afla ca acesta a decis sa ii introduca in cercetari de 90 de zile dosarul de dauna.
Service-urile contesta diminuarea penalitatilor de neplata
Totodata, ASSAI nu este de acord nici cu prevedere care reduce la jumatate penalitatile aplicabile asiguratorilor in cazul neplatii daunelor si nici cu  faptul ca ASF refuza introducerea in lege unor criterii de aplicare a sanctiunilor pentru societatile de asigurari in functie de numarul de abateri, gravitatea si repetivitatea acestora.
De asemenea, Asociatia mentioneaza, la capitolul prevederi anti-asigurati, si reducerea semnificativa a despagubirilor pentru vatamari corporale.
UNSAR vrea stabilirea unitara a despagubirilor pentru vatamari corporale
La randul sau, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) considera ca este necesara implementarea unui mecanism obiectiv si transparent de despagubire pentru vatamari corporale si deces care sa raspunda "prompt si echitabil" nevoilor de compensare a suferintei victimelor accidentelor rutiere.
„Dispozitiile legale in vigoare nu contin criterii suficiente si explicite pentru evaluarea corecta si obiectiva a despagubirilor morale nici pe cale amiabila, nici pe cale judecatoreasca, ceea ce a condus adeseori la discrepante substanttiale intre valorile despagubirilor acordate de instante victimelor aflate in situatii similare (in unele cazuri chiar si de zeci de ori mai mari) precum si la crearea unor veritabile retele specializate de captare si reprezentare a victimelor", se arata intr-un comunicat UNSAR.
Pe de alta parte, asiguratorii spun ca un sistem predictibil pentru reglementarea despagubirilor va scurta durata necesara obtinerii despagubirilor, dar va reduce si costurile legate de instrumentarea daunelor si pe cel dde reasigurare platite de catre asiguratori.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul