Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a lansat in consultare publica recomandarile sale cu privire la implementarea Directivei Europene privind Distributia in Asigurari (IDD). Printre altele, EIOPA recomanda asiguratorilor si intermediarilor sa nu vanda clientilor produse nepotrivite.
In acest sens, Autoritatea considera necesara prezentarea in mod specific a informatiilor pe care distribuitorii ar trebui sa le obtina de la clientii lor, astfel incat sa fie in masura sa evalueze daca un anumit produs este adecvat sau nu clientului respectiv.
In plus, Autoritatea urmareste, prin acest proiect, sa se asigure ca, de-a lungul intregului ciclu de viata al produsului, politele de asigurare satisfac nevoile consumatorilor si, prin urmare, previne vanzarea neconforma.
Totodata, se urmareste ca anumite stimulente, cum ar fi comisioanele, sa nu aiba un impact negativ asupra calitatii serviciilor oferite clientului. Astfel, activitatea de vanzare trebuie oganizata astfel incat sa fie prevenite si gestionate conflictele de interese care pot aparea intre distribuitori si clientii lor. Este vorba in special de distributia de produse de investitii bazate pe asigurari, caz in care trebuie evitate stimulentele care pot duce la vanzari inadecvate, se mentioneaza in proiect.
Autoritatea Europeana propune o lista cu stimulentele nocive
In acest context, EIOPA a propus o lista de stimulente, care sunt considerate a avea un risc ridicat sa conduca la un impact negativ asupra calitatii serviciului oferit clientului.
Presedintele EIOPA, Gabriel Bernardino, sustine ca Directiva privind Distributia in Asigurari este o piatra de hotar pentru consolidarea protectiei consumatorilor in Europa.
„Aceasta este in concordanta cu faptul ca EIOPA plaseaza protectia consumatorului in centrul obiectivelor sale strategice. Acum este important sa se specifice noile cerinte care stau la baza IDD pentru a se asigura o aplicare consecventa in statele membre si pentru a realiza un nivel comun de protectie a consumatorilor din intreaga Uniune Europeana. EIOPA urmareste o discutie cu toti participantii din piata cu privire la modul in care obiectivele pot fi realizate cel mai bine", a declarat presedintele institutiei.
In continuare, Autoritatea Europeana asteapta de la toate partile interesate observatii cu privire la propunerile de cuprinse in documentul lansat in consultare publica.
Perioada de consultare se va incheia la data de 3 octombrie 2016, astfel incat sa Autoritatea sa poata transmite recomandarile sale Comisiei Europene in februarie 2017.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News